ZanimljivostiZnate li kako pravilno skladištiti bijeli luk

Znate li kako pravilno skladištiti bijeli luk

Bijeli luk je osnovni sastojak u mnogim kuhinjama, a svemu dodaje ukus, od supa i jela od tjestenina do umaka i preliva.

Međutim, način na koji ga čuvate mogao bi uticati na njegov ukus, a istraživanje Univerziteta Cornell sugerira da čuvanje svježeg bijelog luka u frižideru općenito nije dobra ideja.

Iako je ukus jedina stvar na koju utiče u ovom slučaju, čuvanje bijelog luka u frižideru može biti opasno. Istraživači su otkrili uznemirujuće podatke koji stoje iza skladištenja bijelog luka u frižideru.

Glavice bijelog luka su niske kiselosti, što ih čini sklonim Clostridium botulinum, poznatijem kao krivac za botulizam.

Što se tiče idealnih uslova skladištenja za bijeli luk, istraživanja pokazuju da lukovice bijelog luka treba čuvati na temperaturama od oko 15,5 do 18 stepeni, dalje od direktne sunčeve svjetlosti i u prozračnim posudama kao što su papirne kese, mrežaste posude ili žičane korpe.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE