Mnogi od nas gotovo svakodnevno koriste aluminijsku foliju. Jeste li se ikada zapitali čemu služi njena sjajna, a čemu mat strana?
Naravno, razlika između njih nastaje u procesu proizvodnje. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, dok druga ostaje mat.
No, nije samo riječ o estetskoj razlici. Ako mat stranu stavite prema gore, a sjajnu prema namirnicama koje pečete, one će se brže zagrijati.
Isto tako, ako želite očuvati toplotu hrane, umotajte ih u sjajnu stranu aluminijske folije. Mat strana je namijenjena za čuvanje hladnih namirnica.
Jeste li znali da aluminijska folija može biti korisna i za produženje svježine banana? Naime, sve što trebate uraditi jeste folijom zamotati korijen banane.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.