Zmajice na EURU: One su već pobijedile i dokazale da BiH nije nemoguća

Piše: Ernad Metaj


Veliki je danas dan za bh. sport, mnogo veći nego što mu se pridaje pažnje. Košarkašice BiH u 15 sati protiv Belgije igraju svoj prvi meč na Evropskom prvenstvu. Ambicije ne manjka, djevojke žele u drugi krug, a da su za to sposobne nagovijestile su već u kvalifikacijama kada su pokorile veliku Rusiju i ponijele epitet najboljeg tima iz kvalifikacija.

Ono što uspjeh košarkašica čini još većim nije samo sportska, već i ljudska priča kakvu samo BiH može iznjedriti, a oslikana je u Marici Gajić koja će nesumnjivo biti jedan od simbola preporoda otpisanog sporta u BiH. Simbolizirat će to i mlada Melisa Brčaninović koja će danas oživjeti snove svoje majke, košarkaške legende BiH, Mare Lakić. Novu svjetlost već je dala i Amerikanka Jonquel Jones koja je prava mora za svakog protivnika, a skromni i tihi selektor Goran Lojo trebao bi biti uzor političarima u BiH jer je dokazao da zajedničkim snagama možemo više nego što se objektivno očekuje.

Ženska košarkaška reprezentacija je čudo, možda i veće od nekadašnje ekipe tuzlanskog Jedinstva Aide koje je 1989. pokorilo Evropu. Uspjeh Jedinstva jeste najveći domet ženske košarke u BiH, ali iza toga je stajao uređen sportski sistem i godine rada. Iza ženske košarkaške reprezentacije je ponor iz kojeg je bukvalno iskočila jedna nova generacija koja čini se ima srce i dušu koja je krasila nekadašnje prvakinje Evrope. 

Ima pravo danas suzu pustiti nekada jedna od najboljih svjetskih košarkašica Mara Lakić čija virtuoznost je Jedinstvo izdvajala od drugih. Prije 22 godine kada je BiH posljednji put igrala veliko takmičenje porođaj je Maru Lakić odvojio od terena, a s njenim izostankom su se istopile i nade da bi reprezentacija mogla napraviti veliki rezultat. Njene snove danas živi kćerka Melisa koja je kroz kvalifikacije pokazala da je naslijedila majčin talenat. Nova reprezentacija dobila je i novu Maru, djevojka iz Bijeljine Marica Gajić stub je reprezentacija, sjajna na terenu, još sjajnija mimo njega. Marica je dokaz da politika ne može ubiti duh BiH koji je ovaj komad zemlje činio uvijek drugačijim od ostatka svijeta. Marica je odbila poziv iz Srbije i pristala da pravi reprezentaciju BiH koje nije bilo i isplatilo se. Košarkašice su pokazale da velika ljudskost i veliko srce donose rezultat, zato svi trebamo srcem i dušom biti uz košarkašice. One su već pobijedile, a svaki koš koji postignu kamen je koji podiže nove temelje BiH. Sretno zmajice!

Ženska košarkaška reprezentacija BiH: Milica Deura (Keltern, Njemačka), Marica Gajić (Avenida, Španija), Jonquel Jones (Ekaterinburg, Rusija), Melisa Brčaninović (Royal Castors Braine, Belgija), Anđela Delić (Beroe, Bugarska), Nikolina Džebo (Feniks, BiH), Nikolina Babić (Feniks, BiH), Miljana Džombeta (ZTE, Mađarska), Nikolina Delić (Ježica, Slovenija), Jovana Marković (RMU Banovići, BiH), Sandra Azinović (Flippo Baskets, Njemačka), Dragana Domuzin (Orlovi, BiH), Matea Tavić (Beroe, Bugarska), Courtney Hurt (EBVA LM Villeneu, Francuska), Milina Mišeljić (Orlovi, BiH), Irena Vrančić (Horizont, Bjelorusija) i Marina Džinić (Feba Civitanova, Italija).

Patria