Zloslutni 9. novembar: Od Kristalne noći do rušenja Starog mosta

Fašizam se ponovio

9. novembar ostao je upamćen kao jedan od najzlokobnijih datuma u historiji čovječanstva.

U noći 9. novembra 1938. godine desila se Kristalna noć, trenutak od kojeg i zvanično počinje sistemski progon Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

Širom Njemačke uništene su sinagoge, jevrejske prodavnice i stanovi. Jevreji su ponižavani i brutalno zlostavljani. Sve se dogodilo pred očima njemačkog stanovništva i cijelog svijeta. Stotine sinagoga i prostorija za molitvu te noći je zapaljeno. Ljudi su otvoreno na ulicama ponižavani, bili pretučeni, a u brojnim slučajevima i ubijani. Ta noć je bila tek početak. Već 10. novembra 30.000 Jevreja je odvedeno u koncentracione logore Dachau, Sachsenhausen i Buchenwald.

Naime, 7. novembra je sedamnaestogodišnji poljski Jevrej Herschel Grynszpan, koji je odrastao u Njemačkoj, čuo strašnu vijest da su njegovi roditelji transportovani u Poljsku, u jedan od koncentracionih logora. Očajan, Grynszpan koji je u to vrijeme živio u Parizu, nabavio je pištolj, ušao u njemačku ambasadu i pucao u prvog službenika na kojeg je naišao. Ernst vom Rath, treći sekretar u njemačkoj ambasadi bio je teško ranjen.

Geobbels će iskoristiće ovaj događaj da u njemačkim novinama za napad otpuži organizaciju “svjetskog jevrejstva” i proglasi ga usmjerenim protiv integriteta Njemačkog Rajha.

Kasno poslijepodne, 9. novembra, Hitler je čuo vijest da je Ernst vom Rath podlegao od posljedica ranjavanja i skoro istog trenutka izdao naredbu za sveopći napad na sve Jevreje koji žive u Rajhu. Hitler je također informirao Goebbelsa da će smrt nacističkog diplomate biti izgovor za sve što će uslijediti.

Nevjerovatna je bila brzina i žar kojom su organizirane nacističke trupe uspjele za samo jednu noć, tog kobnog 9. novembra uništiti sve na što su naišle, a da je bilo u vlasništvu Jevreja. Ukratko rezimirajući događaje te “Staklene noći”, kako se također zove jer su polupani svi izlozi, medijski zločinac Goebbels je izjavio za Racial Observer: “Njemački narod je antisemitski narod. Oni nikada neće sebi dozvoliti da ih jedna parazitska rasa, kao što su Jevreji, na bilo koji način provocira”.

U sjeni Krisralne noći, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i još jedne godišnjice od rušenja Berlinskog zida, Mostarci će u obilježiti godišnjicu rušenja Starog mosta.

Agresija hrvatskih snaga (HVO i HV) na Mostar, pokrenuta je šest mjeseci ranije, u zoru 9.maja.

U danu kada se cijela Evropa spremala za dostojanstveno slavlja antifašističke pobjede u Drugom svjetskom ratu, jedna fašistička formacija nije htjela da ih iko na bilo koji način provocira odbijanjem da postane dio tvorevine Herceg Bosne.

Nakon višemjesečne brutalne agresije HVO je 9. novembra u 10 sati i 16 minuta srušio Stari most.

(Vijesti.ba)