NaslovnicaZanimljivostiŽivot u blizi...

Život u blizini rijeke ili mora poboljšava mentalno zdravlje

Naučnici tvrde da život u blizini rijeke ili mora poboljšava mentalno zdravlje.

Voda utječe na čovjeka tako što smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Podstiče i da bude više fizički aktivan, pokazala je nova studija Glasgow Caledonian Univerziteta.

Ova saznanja posebno mogu biti važna za gradove jer njihovo stanovništvo više pati od mentalnih bolesti. To je posljedica i zagađenosti zraka, prenaseljenosti i nedostatka socijalne podrške.

Pretpostavlja se da će do 2050. godine dvoje od troje ljudi živjeti u gradovima. Zbog toga je vrlo važno shvatiti šta gradove čini dobrim za život.

Tako da je više vodenih površina jedan od načina da se poboljša kvalitet života, smanji zagađenost i temperatura zraka, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.