Zijada Smailagić: Inicijativa “Pomoć djeci u liječenju …”

Vijećnička inicijativa

Općinska načelnica

Služba za budžet i planiranje

 

Inicijativa: Podnosim inicijativu da se u Budžetu općine Visoko za 2018. godinu planira nova budžetska stavka „Pomoć djeci u liječenju od malignih oboljenja i drugih teških bolesti koje ugrožavaju život“ u iznosu od 50,000 KM na godišnjem nivou.

 

Obrazloženje:

Poštovani,

Svjedoci smo da u nekoliko proteklih godina imamo porast kako malignih tako i drugih oboljenja koja ugrožavaju život.

Svjedoci smo i konstantnog vapaja roditelja za prikupljanjem pomoći za liječenje kako u inostranstvu i regionu tako i u našoj državi.

Liječenje od malignih oboljenja je dug proces koji zahtijeva maksimalnu posvećenost porodice oboljelom. Pored emotivne podrške, porodice su izložene velikom finansijskom trošku.

U FBiH, kompletno finansiranje zdravstva funkcioniše na principu solidarnosti, te zato kao zdravstveni radnik koji radi u dijagnostici, svjedok sam agonije tih ljudi i njihove djece. Iz moralnih razloga upućujem ovu inicijativu prema Općinskoj načelnici i Službi za Budžet i finansije. Molim vas za razumijevanje i solidarnost prema ljudima koje je zatekla nevolja. Djeca i mladi do navršene 26. godine života imaju u sistemu besplatno liječenje, ali postoji mnogo dodatnih troškova koje roditelji ne mogu sami izmirivati u većini slučajeva. Stoga, vas molim da se budžetom planiraju novčana sredstva na godišnjem nivou u iznosu od 50,000 KM za djecu i mlade do 26 godina života, kako ne bi u ptopunosti bili osuđeni na milost i nemilost ljudi.

S poštovanjem,

 

Vijećnica

Zijada Smailagić

 

Visoko, 28.06.2017.