SvijetZiadeh na sjednici Vijeća sigurnosti: 'Nezadovoljstvo postignutim' u dijalogu Kosova i Srbije

Ziadeh na sjednici Vijeća sigurnosti: ‘Nezadovoljstvo postignutim’ u dijalogu Kosova i Srbije

Specijalna predstavnica generalnog tajnika UN-a i šefica UNMIK-a Caroline Ziadeh rekla je u ponedjeljak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu da je jedno od ključnih zapažanja “nezadovoljstvo postignutim u dijalogu” i dodala da to utječe na sigurnosnu situaciju.

“Posljednjih mjeseci su pojačane tenzije”, rekla je ona.

Ona je navela da jednostrani potezi samo stvaraju nepovjerenje, bez obzira a koje strane dolaze ti potezi. Ziadeh je govorila i o izborima na sjeveru Kosova za koje kaže da nisu doprinijeli smanjenju tenzija iako je to bio cilj, javlja Radio Slobodna Europa.

“Samo 253 od oko 46.000 registriranih glasača iskoristilo je svoje (glasačko) pravo”, rekla je ona.

U četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova 21. travnja se glasalo za ili protiv smjene albanskih gradonačelnika. Međutim, pripadnici srpske zajednice nisu bili zainteresirani da sudjeluju, a nakon što ih je na bojkot pozvala Srpska lista, najveća stranka srpske manjine na Kosovu.

Ziadeh je također rekla da je oružani napad u Banjskoj “ozbiljan incident” i da je riječ o “pravnom i političkom pitanju” koje je važno kako se takav slučaj ne bi ponovio.

Grupa naoružanih Srba napala je u rujnu 2023. kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova, ubivši policijskog narednika.

Vučić o velikoj pozornosti međunarodne javnosti za incident u Banjskoj

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se velika pozornost međunarodne zajednice posvećuje incidentu u Banjskoj na Kosovu, ali ne i napadima na srpsku manjinu.

Riječ je o incidentu kada je grupa naoružanih Srba napala u rujnu 2023. kosovsku policiju u selu Banjska na sjeveru Kosova, ubivši policijskog narednika.

On je dodao da ovaj incident predstavlja “posljedicu represije” na Kosovu.

“Nećemo dozvoliti da se to koristi kao alibi za proganjanje Srba (na Kosovu)”, rekao je on.Vučić je rekao i da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, ali da Zajednica općina sa srpskom većinom na Kosovu i dalje nije formirana.

“To je jedanaest godina neispunjenih obećanja, nesposobnosti Europske unije da stvari pomjeri a mrtve tačke”, rekao je Vučić.

Osmani: Srbi na Kosovu jesu pod pritiskom, ali vlasti u Srbiji

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj Kosovu da Srbija “sprječava integriranje Srba u institucije Kosova”.

Ona je navela da Srbija “zastrašuje” srpsku zajednicu na sjeveru Kosova, a kao primer je navela nedavno uhićenje kosovskih policajaca u Srbiji.

Zamjenik direktora Policije Kosova Dejan Janković i četvorica policijskih službenika privedena su 17. travnja na graničnim prelazima sa Srbijom, a policija Srbije je priopćila da su privedeni zbog “sigirnosnih provjera”.

Osmani je navela i da je Srbija prethodnih dana zadržavala autobuse s putnicima albanske nacionalnosti na granici.

Vlada Kosova je ranije ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Vijeća Europe  za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

“Srbi na Kosovu jesu pod pritiskom, ali vlasti u Srbiji”, rekla je Osmani.

Inače, ova sjednica Vijeća sigurnosti UN-a posvećena je šestomjesečnom izvješću generalnog sekretara UN-a Antonia Guteresa o radu UNMIK-a (misije UN na Kosovu).

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE