Zeničko pozorište prilagođava se osobama s ograničenim kretanjem

749

Bosansko narodno pozorište u Zenici konačno će biti dostupno i osobama s ograničenim kretanjem. Zakonsku obavezu prilagođavnja arhitektonskih rješenja potrebama invalidnih osoba ova ustanova će realizovati kroz projekt – Zenica grad kulture za sve, čiji je inicijator Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Harun Aliefendić, iako je bio zainteresiran, propustio je stotine sadržaja u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici – zbog stepenica.

Na njegovo i zadovoljstvo brojnih osoba sa fizičkim teškoćama, ovaj problem će biti riješen, zahvaljujući upravo njihovoj inicijativi.

“Na ovom području sigurno je preko 1.000 osoba koje koriste određenu vrstu pomagala”, kaže Aliefendić, inače predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Menadžment Bosanskog narodnog pozorišta svesrdno je uključen u ove aktivnosti. Urađeno je projektno rješenje koje za potrebe invalidnih osoba predviđa preuređenje jedne od kula uz glavni ulaz u zgradu, ne narušavajući njen vanjski izgled i funkcionalnost.

Kako je kazao Hazim Begagić, direktor BNP-a, predviđen je i sanitarni čvor te lift za invalidne osobe

Prilagođavanje arhitektonskih rješenja zeničkog pozorišta potrebama osoba sa fizičkim smetnjama koštat će oko 70.000 maraka, no to je zanemarivo u odnosu na benefit koji će taj projekt osigurati ovoj kategoriji građana. To je, uostalom, i zakonska obaveza koju su sve značajnije institucije kulture u Zenici ranije riješile.

Komentari

komentara