NaslovnicaZDKZenički rudni...

Zenički rudnik za Dan rudara ove godine u penziju ispratio 56 radnika

Polaganjem cvijeća na Spomen obilježje poginulim rudarima ispred Doma rudara, počelo je obilježavanje 21. decembra – Dana rudara u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica, koji u penziju ispraća 56 rudara.

Direktor ZDRMUZ Mensur Hukić kazao je kako su za sve rudare koji idu u penziju obezbijeđena sredstva za uplatu doprinosa, otpremnina, pa u “penziju odlaze bez problema”.

– Želim im dug život i da im penzija što duže traje. Neki su već u penziji, neki odlaze s 31. decembrom ove godine, a svima su obezbijeđena sredstva da mogu ići u zasluženu penziju – kazao je Hukić.

Svim zaposlenim tog preduzeća za Dan rudara, u toku dana ili sutra, bit će isplaćena i nagrada u visini od 298 KM.

-Rudarima se nikada ne može vratiti ono što su dali u svom radnom vijeku. Od ovih 56 koji idu u penziju, dvojica, nažalost, nisu dočekali tu penziju, jer su u toku ove godine preminuli – istakao je predsjednik Sindikata ZDRMUZ Elvedin Avdić.

Naporima Sindikata, dodaje on, osigurano je da “rudari više štrajkuju” da bi dobili svoje penzije.

Novi kolektivni ugovor, kojim je satnica uvećana na 3 KM te će biti određeni i novi koeficijenti plaće, dodaje Avdić, daje nadu da bi u budućnosti rudari trebali imati bolji status. Najavljuje i kako će tokom dana rudarima biti uplaćena i plaća te topli obrok za protekli mjesec. Do kraja mjeseca bit će im uplaćen i regres u iznosu od 499 KM.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.