ZDKZenička obilaznica još uvijek van upotrebe, građani ogorčeni zbog propusta

Zenička obilaznica još uvijek van upotrebe, građani ogorčeni zbog propusta

Dionica od 11 kilometara koja je građena šest godina, poznatija kao Zenička obilaznica, još uvijek nije otvorena, jer Autoceste FBiH, kako saznajemo, još uvijek nisu dobili sve upotrebne dozvole.
Dionica vrijednosti 225 miliona eura, koju će velikim dijelom platiti i građani Bosne i Hercegovine, još uvijek nije otvorena za saobraćaj.

Zenička obilaznica je zatvorena 5. decembra, četiri dana nakon što je otvorena za saobraćaj, zbog radova na mostu Klopče, a nedugo nakon toga Autocestama FBiH je izdato Rješenje o zabrani upotrebe objekta zbog nepostojanja upotrebnih dozvola.

Kako Klix.ba saznaje, s obzirom na to da je Zenička obilaznica sastavljena od nekoliko poddionica, do sada su Autoceste FBiH dobile dio upotrebnih dozvola te je preostalo da dobiju i preostale kako bi cijela dionica bila puštena u saobraćaj.

Iz Autocesta FBiH prije 11 dana su kazali da u narednih sedam dana očekuju upotrebne dozvole, ali to se još uvijek nije dogodilo, a nije poznato ni kada će dionica zvanično ponovo biti otvorena za bh. građane.

O tome da Autoceste još uvijek čeka dosta posla na lokalnim cestama govore i mašine koje smo jutros zatekli kod mosta Pehare, ali i kritike građana.

Naime, izvođač radova je odvodnu cijev za kišnicu s autoputa usmjerio ka lokalnoj cesti Zenica – Smetovi, a prve kritike građana su uslijedile s prvom kišom kada je veća količina vode završila na cesti.

Otvorenjem dionice Zeničke obilaznice radovi Autoceste na lokalnim putevima na ovom dijelu neće prestati s obzirom na to da su Autoceste FBiH ugovorom o prijateljskom okruženju obavezne obnoviti lokalne ceste koje su koristile prilikom gradnje ove dionice.

Ogorčeni građani se nadaju da će i problem odvođenja otpadnih voda biti riješen s obzirom na to da bi u slučaju niskih temperatura moglo doći i do saobraćnih nezgoda na mjestu otvora za oborinske vode.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE