Zenička bolnica primorana obustaviti pojedine programe

810

Građani Zeničko-dobojskog kantona koji su upućeni na zdravstvene usluge u Kantonalnoj bolnici Zenica u ovoj ustanovi ne mogu uraditi ključne dijagnostičke pretrage. Hladni hiruški programi su obustavljeni, nema lijekova i drugog neophodnog medicinskog materijala. Nažalost, ovo je samo još jedna epizoda dugogodišnje krize u ovoj ustanovi.

Prošlu finansijsku godinu bolnica je završila s gubitkom u poslovanju u iznosu od 3,9 miliona maraka, akumulirani gubitak veći je od 16 miliona. U ovoj ustanovi radi više od 1.600 uposlenika, a intenzivnije zapošljavanje proteklih godina, uz druge razloge, ima za posljedicu povećanje gubitaka.

“Nažalost, bolnica je postala biro za zapošljavanje stranačkih kadrova, čak je i Upravni odbor preuzeo ingerencije direktora za primanje u radni odnos”, kaže prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK-a.

Upravljačke strukture bolnice nisu mogle ili nisu znale da se odupru uplitanju politike u upravljanje ovom ustanovom, u posljednje dvije i po godine bolica je imala sedam direktora i isto toliko vizija i planova za prevladavanje krize.

“Sve što radi i ova nova vlada je stranačko nadmudrivanje o tome ko će biti u upravnim odborima da bi mogao zapošljavati i iz koje će stranke biti direktor”, dodaje Kapidžić.

Uposlenici bolnice, upozoravajući na trenutnu kritičnu situaciju, traže od osnivača hitne mjere, prvenstveno  izmirivanje zakonom utvrđenih obaveza koje su proteklih godina zanemarivane. Vlada, pak, uz spremnost da i kreditnim sredstvima rješava trenutna dugovanja prema dobavljačima kako bi bolnica mogla funkcionirati, insistira na uvođenju reda.

“Sada potpuno zavisimo od dobaljača i njihove volje hoće li nam dati potrošni materijal, reagens… Potrebno je napraviti jasan program sanacije bolnice s ekipom koja je spremna to iznijeti”, zaključuje kantonalni premijer Miralem Galijašević

O stanju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u ZDK-u, čije usluge koriste i građani susjednog kantona, raspravljat će i Kantonalna skupština na sutrašnjoj sjednici.

Komentari

komentara