Zenička bolnica ostala bez neuropedijatara

Pacijenti u Kantonalnoj bolnici zamoljeni da se strpe

Poražavajuće stanje: Zenica ostala bez neuropedijatara

Naša bolnica, ove veličine, ne dobiva nikakva sredstva za specijalizaciju

Dok bolnice u Sarajevu i Tuzli dobivaju sredstva od tamošnjih vlada, Kantonalna bolnica Zenica specijalizacije i edukacije doktora plaća iz vlastitih sredstava.

Upravo je takav odnos Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doveo do poražavajuće činjenice da je zenička bolnica ostala bez neuropedijatara.

Tri miliona

Prema riječima Rasima Skomorca, direktora Kantonalne bolnice, konkursi za specijalizaciju u Tuzli i Sarajevu raspišu se tek kad Vlada osigura sredstva za to. 

– Naša bolnica, ove veličine, ne dobiva nikakva sredstva za specijalizaciju. Nas specijalizanti koštaju tri miliona maraka godišnje i po tom osnovu ne dobivamo nikakva sredstva – govori on.

Drugi centri

Budući da su prepušteni sami sebi kako bi rješavali gorući problem naše zemlje – deficit specijalističkog kadra, od prošle sedmice nemaju nijednog neuropedijatra pa su roditelji djece koja imaju zakazane termine za preglede kod neuropedijatara zamoljeni da se strpe do dolaska subspecijaliste. 

– Oni pacijenti koji imaju neodgodive kontrole radi praćenja stanja, korekcije terapijske sheme ili pogoršanja stanja, upućuju se na Odjel pedijatrije. Specifične slučajeve, gdje se trebaju obavljati neuropedijatrijski pregledi, upućivat ćemo u druge centre, gdje će to biti moguće ostvariti – ističe Skomorac.

D. Pa. / Avaz.ba