Home Zanimljivosti Žene dominiraju ovogodišnjim festivalom u Kanu

Žene dominiraju ovogodišnjim festivalom u Kanu

0
Žene dominiraju ovogodišnjim festivalom u Kanu

U Kanu večeras počinje 68. Međunarodni filmski festival tokom kojeg će se do 24. maja za Zlatnu palmu takmičiti 19 filmskih ostvarenja, među kojima filmovi Paola Sorrentina, Gusa van Santa i Jia Zhang Kea.

Festival će večeras otvoriti film van konkurencije francuske rediteljke Emanijel Berko “La Tete Haute” (Uzvišena glava) s Cathérine Deneuve u glavnoj ulozi. U Kan su već stigli predsjednici žirija, koji važe za “miljenike Kanskog festivala”, američki reditelji i scenaristi Joel i Ethan Coen.

“Obožavamo Kan i festival. Često dolazimo na festival koji je mnogo učinio za nas”, rekao je za AFP Ethan Coen. Braća Coen su dobitnici Zlatne palme za film “Barton Fink” 1991. godine, dvije nagrade za režiju za “Fargo” 1996. i “Čovjek koji nije bio tu” 2001. godine, kao i Grand prix žirija za film “Inside Lewis Davis” 2013. godine.

Ethan Coen je šaljivo dodao da on i brat imaju “namjeru da daju kontradiktorne smjernice o filmovima” kako bi pokrenuli debate u cilju određivanja dobitnika Zlatne palme. Domaćin festivala, francuski glumac Lambert Wilson, zvanično će otvoriti festival. Lambert, koji je naveo da je užasnut zločinima u Iraku i Siriji, rekao je da će iskoristiti otvaranje festivala da govori o položaju zlostavljenih žena u tim zemljama.

“Nije nužno da budemo površni i ‘glamurozni’ u trenutku otvaranja festivala. Želim da govorim o tim zlostavljenim ženama u sjeni, kojima nije dato pravo da dignu glas protiv nasilja”, rekao je Wilson za AFP.

Organizatori su odlučili da festival otvoriti ozbiljan film, “Uzvišena glava”, društvena drama o jednom mladom delikventu koga jedan sudija (Cathérine Deneuve) i nastavnik žele da istrgnu iz lošeg društva.

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu se nalaze Jiovo ostvarenje “Mountains May Depart”, Sorrentinov “Youth”, u kojem igra Michael Caine, i Van Santov “The Sea of Trees”.

Biće zastupljeni različiti žanrovi, od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film “Lobster” (Jastog) grčkog reditelja Yorgosa Lanthimosa. Francuska rediteljka “novog talasa”, 86-godišnja Agnès Varda, dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno djelo i biće prva žena koja će dobiti tu nagradu.

Među filmovima van konkurencije biće prikazan četvrti dio serijala “Mad Max”, kao i “Irrational Man” Woodyja Alena i dokumentarni film o preminuloj britanskoj pevačici Amy Winehouse.

Zaštitno lice ovogodišnjeg festivala je ikona Holivuda Ingrid Bergman. U njenu čast i povodom 100 godina od njenog rođenja, biće prikazan do sada neobjavljeni dokumentarni film “In her own words” Stiga Björkmana u okviru sekcije “Kanski klasici”.

Američki film “Građanin Kejn” iz 1941. godine biće prikazan takođe u okviru sekcije “Kasni klasici”, povodom 100 godine od rođenja Orsona Wellesa, velikana američke kinematografije.

Kanski festival će odati počast i portugalskom reditelju Manoel de Oliveira, koji je 2. aprila preminuo u 107. godini. Zahvaljujući njegovoj kćerki biće prikazan njegov film “Memoiras e Confissoes” (Memoari i priznanja).

Festival će zatvoriti dokumentarni film o klimi “Le feu et la glace” (Vatra i led) francuskog reditelja i oskarovca Luca Jacquettea. Direktor festivala Thierry Fremeux izjavio je da je snimanje “selfija smije​š​no i groteskno” i da to ne savjetuje tokom festivala u Kanu.

Ovogodišnji festival će biti prilika da se obilježi i 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vrijedi 20.000 eura i izrađuje se od zlata i posebnog kristala. Zlatna palma, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donio odluku o dobitniku.

Komentari

komentara