NaslovnicaBiHZemlje Balkan...

Zemlje Balkana žele vojnu saradnju dodatno poboljšati

U Sarajevu je danas službeno okončana 14. konferencija načelnika glavnih štabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9).

Trodnevni skup s ciljem unapređenja vojne saradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji rezultirao je zajedničkom Izjavom, koju su jučer potpisali načelnici glavnih štabova devet zemalja članica Foruma B-9. Izjavom je dosadašnja saradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom razdoblju forum nastojati saradnju dodatno i poboljšati.

– Ovaj forum predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem suradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanje već uspostavljanih i traženje novih mehanizama saradnje. U konačnici to će rezultirati boljim sigurnosnim okruženjem za sve naže države – kazao je tim povodom glavni domaćin konferencije, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović.

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov “Integracije: Saradnja i partnerstvo – Faktori reginalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19”. Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti konferencije sudjelovalil su i visoki predstavnici Vojnog odbora NATO-a, Vojnog odbora EU, Združena komada NATO snaga u Napulju, Zapovjedništva Oružanih snaga SAD u Europi, kao i predstavnici zemalja promatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.