BiHZemlje Balkana žele vojnu saradnju dodatno poboljšati

Zemlje Balkana žele vojnu saradnju dodatno poboljšati

U Sarajevu je danas službeno okončana 14. konferencija načelnika glavnih štabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9).

Trodnevni skup s ciljem unapređenja vojne saradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji rezultirao je zajedničkom Izjavom, koju su jučer potpisali načelnici glavnih štabova devet zemalja članica Foruma B-9. Izjavom je dosadašnja saradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom razdoblju forum nastojati saradnju dodatno i poboljšati.

– Ovaj forum predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem suradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanje već uspostavljanih i traženje novih mehanizama saradnje. U konačnici to će rezultirati boljim sigurnosnim okruženjem za sve naže države – kazao je tim povodom glavni domaćin konferencije, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović.

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov “Integracije: Saradnja i partnerstvo – Faktori reginalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19”. Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti konferencije sudjelovalil su i visoki predstavnici Vojnog odbora NATO-a, Vojnog odbora EU, Združena komada NATO snaga u Napulju, Zapovjedništva Oružanih snaga SAD u Europi, kao i predstavnici zemalja promatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE