NaslovnicaBiHŽeljko Komšić...

Željko Komšić ostaje predsjednik Demokratske fronte

Oko 350 članova Demokratske fronte na Drugom redovnom Kongresu stranke jednoglasno je za predsjednika ponovo izabralo Željka Komšića. Primarni politički cilj DF-a ostaje isti, a to je borba za građansku državu. A borit će se i protiv korupcije, ali i za državu u kojoj svi imaju jednaka socijalna prava.

“Nema stranke koja je iznad države i sve stranke treba da budu u funkciji države Bosne i Hercegovine, ako žele da sačuvaju i očuvaju ovu zemlju i da je naprave. I sve stranke treba da budu u funkciji ravnopravnosti svakog čovjeka u ovoj zemlji bez obzira je li on iz druge političke opcije, religijske opredijeljenosti, druge etničke pripadnosti – svejedno je. To je naša osnovna politika i prema tom pravcu idemo”, poručio je Komšić.

A za suradnju u toj politici ruka je pružena svim ljevičarskim strankama. Iako su je, poručuje Komšić, već nekoliko puta odbili. Kada je riječ o Izbornom zakonu, DF odbija svaku opciju koja kolektivna prava stavlja ispred individualnih. Svaki takav prijedlog je, kažu, korak unatrag – od Europske unije, ali i od onoga što je naša zemlja postigla u posljednjih 26 godina. No, trenutačno, dok su državne institucije blokirane, Izborni zakon, ipak, ne može biti prioritet.

“Postoje neki krugovi u međunarodnoj zajednici koji olako prelaze preko toga što Dodik radi i njihova reakcija na onome što radi Dodik se završava na nekim uopštenim frazama, dok se ovamo pitanje Izbornog zakona u trenutku kad Dodik ruši zemlju postavlja kao vrhovno pitanje. Ali dobro, to je njihov pristup, pa vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu.”

Komšić je s govornice poručio da to što Dodik radi, odnosno priča, nema nikakve osnove ni u zakonima ni Ustavu BiH.

“Šta god da gospodin Dodik da uradi, kakvu god odluku da donese Narodna skupština Republike Srpske, uvjeravam vas, garantujem vam da će Oružane snage nastaviti da postoje, da će i VSTV nastaviti da postoji i sve ono što je u parlamentarnoj proceduri i zato određenom ustavnom određenom tijelu, a to je Parlamentarna skupština, uspostavljeno i što je određeno zakonom”, poručuje Komšić.

Institucije BiH će postojati s Dodikom ili bez njega. A njegova politika pogubna je, posebno za entitet iz kojeg dolazi. Iako se u posljednje vrijeme mnogo priča o mogućim sankcijama za Milorada Dodika, moglo bi se desiti da cijenu njegovog ludila plati cijela Republika Srpska, poručio je Komšić.

I to treba shvatiti doslovno, jer, kako sada stvari stoje, Milorad Dodik ne može ispoštovati obećano i iz budžeta RS-a financirati plaće od onih čije povlačenje iz državnih institucija traži. A što će tek biti ako Europska unija prekine dotok novih sredstava.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.