ZanimljivostiŽelite izgubiti kilograme? Stručnjaci preporučuju konzumiranje dvije porcije povrća dnevno

Želite izgubiti kilograme? Stručnjaci preporučuju konzumiranje dvije porcije povrća dnevno

Najlakši način za gubitak kilograma i masnoće na trbuhu bio bi onaj bez napora i toliko ugodan da o tome ne morate ni razmišljati. Međutim, zdrav život rijetko prihvata takve hedonističke maštarije.

Da biste izgubili kilograme, potrebno je odricanje od onoga što uzrokuje debljanje. Prema Andrei Ovard, dijetetičarki i certificiranoj stručnjakinji za sportsku dijetetiku, najlakši potez za mršavljenje je da jedete dvije porcije povrća dnevno.

“Jedite najmanje dvije porcije povrća svaki dan. Činite to dok vam to ne postane navika, poput pranja zuba”, kazao je.

Razlog broj jedan zbog kojeg dodajete ili pazite da jedete dvije porcije povrća dnevno jeste taj što ove namirnice obično sadrže malo kalorija i puno vlakana, što vam pomaže da se duže osjećate sito i pomažu vam da jedete manje hrane koja ima previše kalorija.

“Povrće je bogato hranjivim sastojcima, ali obično sadrži malo kalorija, što znači da možete pojesti puno povrća koje će vam pomoći da se osjećate sito dok unosite vrlo malo kalorija. Sadrži i puno vlakana, što je važno kako bi vam pomoglo da duže ostanete siti”, kazao je.

Kad prvo tokom obroka konzumirate povrće bogato vlaknima, nećete moći unijeti i kalorijski dio večere te nećete imati mjesta za slatki i masni desert. Ova strategija pomaže u mršavljenju.

Možda vas neće iznenaditi, ali unošenje manje kalorične hrane ključno je načelo mršavljenja. Razmotrite ono što su istraživači iz Harvard School of Public Health pronašli u studiji na više od 120.000 zdravih muškaraca i žena te izvijestili u The New England Journal of Medicine 2011. godine.

Studija je analizirala promjene u prehrani i načinu života te debljanju svake četiri godine tokom 20 godina. Prosječno debljanje sudionika bilo je 3,35 kilograma tokom svakog četverogodišnjeg razdoblja, što iznosi dobitak od 16,8 kilograma tokom studije.

Istraživači su otkrili da je debljanje sudionika najjače povezano s kaloričnom hranom koja sadrži više škroba, rafiniranih žitarica, masti i šećera.

Hrana broj jedan povezana s debljanjem bio je čips, a zatim krompir, pića zaslađena šećerom i crveno meso (i prerađeno i neprerađeno). Studija je također otkrila da su određene namirnice povezane s manjim debljanjem kada su je sudionici jeli više.

Kako bi se najmanje debljalo potrebno je konzumirati povrće, cjelovite žitarice, voće, orašaste plodove i jogurt. Dakle, kao što vidite, povrće je u grupi hrane koja je pomagala sudionicima da izbjegnu najveći dobitak težine tokom dva desetljeća.

Istraživači sugeriraju da je usredotočenost na visokokvalitetnu hranu i piće i ograničavanje nekvalitetne (jeftine, prerađene) hrane najkorisniji način za unos manje kalorija i upravljanje težinom.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE