ZanimljivostiŽelite brz i ukusan ručak, pripremite sarajevsku kljukušu

Želite brz i ukusan ručak, pripremite sarajevsku kljukušu

Ukoliko nemate mnogo vremena za pripremu ukusnog jela za ručak, mi vam predlažemo da napravite kljukušu, jelo koje su decenijama pripravljale naše majke.

Kljukuša je neizostavni dio bosanske kuhinje. Izvorno, ova pita se pravi samo od izrendanog krompira, brašna, začina i ulja, dok postoje i modernije verzije ovog jela uključuju i sir, jaja i meso.

Kljukuša se različito pravi u skoro svim dijelovima naše zemlje, a mi donosimo recept sarajevske kljukuše.

Potrebni sastojci:

  • 500 gr krompira
  • jedna glavica crvenog luka
  • pet supenih kašika brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 50 ml ulja,
  • dva jaja
  • dvije čajne kašike soli
  • jedna čajna kašika bibera

Način priprema:

Prvo ogulite krompir, a potom ga izrendajte. Luk očistite i isjeckajte što sitnije. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.

Smjesu je potrebno izliti na nauljenu tepsiju, pa peći 20 minuta na 250 stepeni.

Nakon što tepsiju izvadite iz rerne ostavite nekoliko minuta da se ohladi, pa onda izrežite na kocke i uživajte u ukusnom obroku.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE