SvijetZelenski smjenjuje ministra odbrane

Zelenski smjenjuje ministra odbrane

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopćio je večeras da želi smijeniti aktuelnog ministra odbrane Oleksija Reznikova i na njegovo mjesto imenovati tatarskog Turčina s Krima Rustema Umerova.

Zelenski je u saopćenju naveo da će ove sedmice zatražiti od parlamenta da smijeni Reznikova.

“Ove sedmice će parlamentu biti ponuđeno da donese kadrovsku odluku. Odlučio sam da smijenim ministra odbrane Ukrajine. Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata punih razmjera“, naveo je Zelenski.

Ukrajinski lider je nominovao Rustema Umerova, tatarskog Turčina s Krima, da zamijeni Reznikova.

“Vjerujem da su Ministarstvu odbrane potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa društvom u cjelini. Sada bi Rustem Umerov trebao voditi ministarstvo“, rekao je Zelenski.

Reznikov je 19. augusta poručio da je spreman podnijeti ostavku usljed spora oko “prevelikih troškova vojnog ugostiteljstva”. Zelenski je, navodno, želio smijeniti Reznikova nakon što se ministar odbrane našao na udaru kritika zbog optužbi za korupciju koje prate ukrajinske vlasti od januara.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE