BiH'Zdravstveni sistem u KS ne može ovisiti od jednog čovjeka'

‘Zdravstveni sistem u KS ne može ovisiti od jednog čovjeka’

Anis Krivić, vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo i ministar obrazovanja, danas je istakao da je Vlada uspjela da prevaziđe sve prepreke u fukcionisanju.

“Vlada KS radi nepunih osam mjeseci, mogu da kažem, u najtežem periodu od osnivanja KS. Vanredna situacija, koja još uvijek traje i uvjeti u kojima ova Vlada radi još uvijek traju i mi ne znamo kada će se vanredno stanje okončati. Smatrali smo da je dobro da ponudimo građanima sve informacije o trenutnom stanju u Vladi KS i svim aktivnostima koje smo radili i koje radimo. U ovom trenutku s nama nije tu naš premijer Mario Nenadić i ministar privrede Draško Jeličić što dodatno usložnjava situaciju i rad Vlade”, kazao je Krivić i dodao:

“Svi smo vrlo svjesni kompleksnosti situacije zbog pandemije i svakako kada je u pitanju Ministarstvo zdravstva. Sva pitanja iz te oblasti, mogu da kažem na neki način, vise u zraku. Trenutno zasjeda Krizni štab KS i iskreno vjerujem da ćemo do kraja dana imati određene prijedloge Vladi.”

Pojasnio je da će Krizni štab kao stručno tijelo savjetovati Vladu KS u kojem pravcu da donosi odluke u vezi s pandemijom te da vjeruje da će s tim zaključcima riješiti veći broj pitanja koja se iz oblasti zdravstva u ovom trenutku javljaju.

“Ono što sada sa sigurnošću mogu da kažem jeste da je Vlada prevazišla sve glavne, osnovne, elementarne prepreke u funkcionisanju Vlade kada je u pitanju zdravstvo. Dakle, uspjeli smo da sistem funkcioniše, od jednog čovjeka ne može ovisiti zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevu, zbog ostavki, bolovanja i slično. Uspjeli smo da to prevaziđemo određenim pravnim tehnikama i da se zahvalim našoj kolegici Jasni Agić koja je pokazala iznimnu hrabrost da se uhvati u koštac s dodatnim resorom. Svakako da Vlada stoji u potpunosti iza nje, ali vidjećemo u kojem će pravcu sve to da ide i šta će nam Krizni štab reći”, rekao je Krivić.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova KS, pozvao je građane da se pridržavaju restriktivnih mjera, jer se samo tako može pobijediti u borbi s pandemijom.

“Napominjemo i upozoravamo one koji se u ovom momentu ne pridržavaju mjera ni inspekciji ni Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Upravi policije, nije u interesu da postupamo represivno. Međutim, kada gledamo prioritete životi naših građana, njihovo zdravlje, za nas su na prvom mjestu. Nemojte nas dovoditi u situaciju da postupamo represivno, molim vas da kolektivno, zajednički budemo u ovoj borbi”, kazao je Jusko.

visoko.ba/federalna.ba/AA

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE