NaslovnicaBiHZdravstveni s...

Zdravstveni sistem u Doboju je pred kolapsom

U dobojskoj bolnici na liječenju od koronavirusa su trenutno 154 pacijenta. Povećava se i broj pregleda u Domu zdravlja u tom gradu.

Iako s ograničenim resursima i otežanom koordinacijom, zdravstveni sistem u BiH je do sada uspješno odgovorio zadacima u vremenu koronavirusa, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

“Nemamo problema, ne smještamo naše pacijente po sportskim dvoranama, nemamo problem da je bilo ko vraćen iz naše bolnice”, kazao je Tegeltija

Ukoliko se nastavi pogoršanje epidemioloških prilika, to uskoro neće biti tako. Zdravstveni sistem u nekim bh. sredinama, poput Doboja, pred kolapsom je. U ovom gradu trenutno su aktivna 164 slučaja zaraze koronavirusom, dok su 484 građana pod medicinskim nadzorom. U Domu zdravlja su otvorili još jedno covid-odjeljenje.

“Bitno je reći da se povećao i broj pregleda. Na dnevnom nivou imamo od 180 do 200 pregleda. To vam je od 30 do 40 pacijenata po ljekaru”, kaže Marina Jotić-Jovanović, članica Štaba za vanredne situacije ispred Doma zdravlja Doboj.

I dobojska bolnica “Sveti apostol Luka’, koja opslužuje 220.000 građana dobojske regije, pred kolapsom je.

“Otprilike pola bolnice je pretvoreno u covid-odjeljenje. Znači, odjeljenja infektivno, grudno, kožno, neurologija, psihijatrija i urologija pretvorena su u odjeljenje za covid-pacijente”, napominje Aleksandar Subotić, član Štaba za vanredne situacije ispred Bolnice Doboj.

Subotić ističe kako 154 pacijenta leže u bolnici: “Još šezdesetak ljudi možemo da primimo u bolnicu i da adekvatno zbrinemo. Ako bude broj veći od toga, mi ćemo se naći u velikom problemu”.

Iz Gradske uprave su uputili apel građanima na poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

“Molim građane da zajednički pokušamo da pomognemo našim zdravstvenim radnicima jer ono što je u ovom momentu najbitnije jeste da sačuvamo naš zdravstveni sistem”, upozorava gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Uprkos svemu, u Vijeći ministara BiH i entitetskim vladama za sada ne najavljuju pooštravanje postojećih ili uvođenje novih restriktivnih mjera.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.