BiHZdravstveni sistem u BPK Goražde pred kolapsom

Zdravstveni sistem u BPK Goražde pred kolapsom

Smještajni kapaciteti za oboljele od COVID-19 su gotovo popunjeni, nedostaje lijekova i medicinskog kadra. Iz Kantonalne bolnice Goražde upozoravaju na podatak da svakodnevni porast oboljelih od virusa, može dovesti do potpunog sloma u pružanju pomoći oboljelima.

Dva ljekara Kantonalne bolnice i 14 medicinskih sestara trenutno je pozitivno ili se zbog kontakata sa zaraženima nalazi u izolaciji. Poseban problem predstavlja popunjenost smještajnih kapaciteta, ali i nedostatak lijekova i opreme.

”Od 23 kreveta koliko je na raspolaganju 18 je već popunjeno pacijenatima sa teškom kliničkom slikom. Jedan pacijent je na kiseoničkoj potpori, zaista je teška i zabrinjavajuća situacija. Sa ovakvim rastom pozitivnih pacijenata mi ćemo doći u još težu situaciju. Apelujemo na stanovništvo da se pridržava svih uputa i mjera jer preko 50 rendgen snimaka pluća naši inžinjeri urade u toku dana, to je zabrinjavajuće“, ističe Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Pogoršanje epidemiološke situacije uslovilo je prekomjernu potrošnju medikamenata, ali i kisika koji je neophodan u procesu liječenja oboljelih.

„To je već potrošnja koju bi u redovnim okolnostima imali za pola godine. Za sada imamo dovoljno medicinske opreme, ali ako se ovako nastavi potpuno ćemo biti blokirani”, naglašava Kamenica.

Direktorica bolnice apeluje na građane da se pridržavaju svih epidemioloških i preventivnih mjera da zdravstveni sistem ne bi doživio potpuni kolaps.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE