BiHZdravstveni sistem pred brojnim izazovima i bez odgovora na krizu

Zdravstveni sistem pred brojnim izazovima i bez odgovora na krizu

Posljednjih nekoliko dana u javnosti su odjeknule vijesti o smrti bh. građana zaraženih koronavirusom, kojima nije bilo omogućeno da na vrijeme dođu do doktora, testiraju se i budu liječeni. Sve ovo ponovo je otvorilo pitanja je li i koliko zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije funkcionalan?

 

Zbog mnogobrojnih pritužbi građana da ne mogu na vrijeme kontaktirati s doktorima te dobiti adekvatne informacije ili medicinski tretman, Vlada Kantona Sarajevo danas je na vanrednoj sjednici razriješila Upravni odbor Doma zdravlja Kantona Sarajevo te imenovala novi v.d. Upravni odbor, koji je po hitnom postupku smijenio Mehmeda Kulića, a na mjesto v.d. direktora imenovao Muhameda Ahmića. No, upitno je da li će novi odbor i direktor značiti sistem koji će biti pristupačan pacijentima, kako zaraženim tako i onima koji trebaju redovnu medicinsku brigu.

“Mislim da jeste nužno resetovanje sistema u Kantonu Sarajevo. Ova aktivnost koja ide sa promjenom direktora Doma zdravlja bi me možda i uvjerila da kanton ide u tom pravcu, ali kad vidim ko, zašto i kako treba da bude direktor – onda vidim da su i tu u pitanju političke igre”, kaže dr. Dragan Stevanović, specijalista interne medicine.

Dr. Bakir Nakaš, infektolog, upozorava: “Ukoliko nastavimo s mjerama koje su donesene u kabinetima i date na odgovornost zdravstvenim ustanovama da ih realiziraju, imat ćemo slične situacije u kojoj će se nerijetko odgovornost prebacivati s jednog na drugog i na taj način imat ćemo više štete nego koristi”.

Postoji dio struke koji smatra da je bh. zdravstvo, s obzirom na mogućnosti, potpuno realno i pozitivno odgovorilo na sve izazove pandemije koronavirusa.

“Bez obzira na to što nemamo kadrovske potencijala – a nijedna zemlja na svijetu nema kadrovske potencijale, nijedna jedina kada je u pitanju pandemija – mislim da u ovom momentu možemo biti zadovoljni onim što je učinjeno i da zdravstveni sistem potpuno normalno funkcioniše u ovim uslovima”, ističe prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

Iako zvanični podaci govore da postoje uslovi za liječenje pacijenata, koji podrazumijevaju i dovoljan broj testova, ali i kreveta u izolatorijima, stvarnost je, očigledno, nešto drugačija. S obzirom na to da zbog nemogućnosti adekvatne medicinske brige umiru i epidemiolozi, onda ne čudi činjenica da se građani sve češće pitaju šta će biti sa njima ukoliko se zaraze.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE