ZDK: Za zapošljavanja boračke populacije utrošeno 1,3 milion KM

SAOPĆENJE  ZA MEDIJE

 

ZA POTREBE ZAPOŠLJAVANJA BRANILAČKE POPULACIJE UTROŠENO

1,3 MILIONA KM

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila  je informaciju o realizaciji programa zapošljavanja  Ministarstva za boračka pitanja u 2017.godini.

Programi Ministarstva za boračka pitanja težili su kako pomoći pripadnicima branilačke populacije u traženju zaposlenja, bilo pokretanjem vlastitoga ili zapošljavanjem u postojećim privrednim subjektima kao i u motiviranju istih za samostalno traženje zaposlenja.

Analizom rezultata iz 2016. i 2017.godine dokazano je kako su borci spremni i za ovu vrstu izazova, te su na javne pozive odgovorili u zadovoljavajućem broju.

Kroz programe koje Ministarstvo za boračka pitanja provodi iz sredstava raspoloživih na transferu za zapošljavanje pripadnika braniteljske populacije u 2017.godini ukupno je potpomognuto 264 lica.

Preko ovih programa  u 2017.godini zaposlena su: 2 dobitnika ratnih priznanja/odlikovanja,  179 demobilisanih boraca, 17 ratnih vojnih invalida te 66 djece šehida i poginulih boraca.

Dio djece šehida i poginulih boraca navedenih u ovom broju zapoleno po Program koji je proveden udruživanjem sredstava  Ministarstva za boračka pitanja i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Poučeno dobrim iskustvima iz izvještajne godine, Ministarstvo za boračka pitanja je i u 2018.godini raspisalo javne pozive za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije.

Aplikativni formulari za ove namjene raspoloživi su u svakoj lokanoj zajednici, a javni pozivi po programima su u toku.

 

 

Press služba