ZDK: Osnovci i srednjoškolci novu školsku godinu započinju u školskim klupama

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dao je saglasnost Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta tog kantona da novu školsku godinu za osnovce i srednjoškolce, koja počinje 1. septembra, može organizirati na klasičan način.

To znači da će oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u tom kantonu, kao i oko 5.000 prosvjetnih radnika, 1. septembra ući u škole te da će školski čas trajati 45 minuta. Na isti bi na način trebala početi i nastava u novoj, akademskoj 2021./2022. godini za oko 3.500 studenata Univerziteta Zenica.

“Meni je jako drago da je Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva dao tu vrstu preporuke, jer smo, u analizama našeg ministarstva, primijetili određeni pad kvaliteta nastave, što je, na neki način, bilo i za očekivati. Tako da, 1. septembra, u najvećem dijelu osnovnih i srednjih škola kreće nastava na području ZDK-a, a prvi ponedjeljak u mjesecu oktobru i nastava na Univerzitetu Zenica”, kazao je nakon današnje sjednice Vlade ZDK resorni ministar obrazovanja prof. dr. Spahija Kozlić.

Ministarstvo će, napominje, pripremiti i instrukciju svim osnovnim i srednjim školama o načinu, odnosno modelu izvođenja nastave.

“Spremno je, ukoliko dođe do značajnijeg porasta broja oboljelih od koronavirusa, da se pređe na jedan od modela nastave koji smo koristili tokom prošle školske godine, uključujući i potpuni prelazak na online. Ja se nadam da neće doći do toga i vjerujem da ćemo, na taj način, popraviti stanje kvaliteta izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama”, ističe Kozlić.

Nastava će se, podvlači, odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama, koje predviđaju dezinfekciju svih prostorija. Ministarstvo je, napominje, ranije uputilo preporuku prosvjetnim radnicima da se vakcinišu, a do kraja sedmice škole imaju obavezu da im dostave i podatke o broju vakcinisanih.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić ističe kako je to tijelo “u permanentnom zasjedanju”.

“Što se tiče epidemiološke situacije na području ZDK-a, ona se, onako kako smo i najavljivali, blago usložnjava. Imamo nešto veći broj oboljelih ljudi. To nije neočekivano, s obzirom na dešavanja i u našoj okolini”, kazao je Jupić.

Podvlači kako, ipak, nisu donosili nove mjere „u smislu pooštravanja epidemioloških mjera“, ali najavljuje da će pratiti situaciju i u skladu s tim reagirati.

“U slučaju dodatnog pogoršanja, imamo, za sve eventualne situacije, spremne mjere i ono što bi mi predložili Vladi ZDK. Ali, ja se nadam da, u saradnji sa građanima – kako je bilo i u proteklom periodu; poštivajući epidemiološke mjere, vakcinacijom stanovništva…nadam se da ćemo izbjeći barem one najoštrije epidemiološke mjere”, ističe Jupić.

ZDK je, napominje, pripremio 60 vakcinalnih punktova, a i vakcina ima dovoljno. Svakim je danom i manji otpor vakcinaciji, kojom je, procjenjuje, do sada obuhvaćeno od 15 posto stanovištva tog kantona. Vakcinacija je, ističe, jedini i najbrži izlaz iz ove krize te čine sve da što spremniji dočekaju „četvrti val koronavirusa“. Građani se već nekoliko sedmica mogu vakcinisati i bez najave.

“Naši su bolnički kapaciteti imali prilike da iskoriste, na najbolji mogući način, u smislu odmora zdravstvenog kadra koji je bio preopterećen. Ja im čestitam na svemu što su uradili na zaštiti zdravlja stanovništva ZDK. Prilagodili su postojeće kapacitete. Znači, zdravstvo ZDK-a je spremno da odgovori svim izazovima. Iskreno, kao čovjek i ljekar se nadam da više nikada nećemo biti u onako teškoj situaciji, u kakvoj smo bili u aprilu ove godine”, napominje Jupić.

bhrt.ba