ZDK najspremniji kanton za projekte javno-privatnog partnerstva

ZDK NAJSPREMNIJI KANTON ZA PROJEKTE JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA

Stručnjaci za javno-privatno partnerstvo iz Hrvatske agencije za investicije, koji borave u Zeničko-dobojskom kantonu, održali su okrugli sto za predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te lokalnih zajednica u ZDK-u na kojem su prezentirali iskustva iz Hrvatske. Stručna misija je organizirana u okviru Instrumenta tehničke pomoći i razmjene informacija Evropske komisije (TAIEX) o procjeni pravnog okvira za javno-privatno partnerstvo u svrhu promocije javnih investicija u ZDK-u.

“Evropska komisija je kroz TAIEX inicijativu prepoznala ZDK kao jedan od najspremnijih kantona u provedbi projekata javno-privatnog partnerstva, a tome u prilog ide i činjenica da ZDK ima preko 50 identificiranih projekata u svom katalogu. Ono što smo vidjeli tokom ove posjete je da je Zakon o javno-privatnom partnerstvu ZDK u visokoj dozi spremnosti za buduće programsko razdoblje te za daljnu podršku investicijama javnog sektora”, kazao je Domagoj Dodig, voditelj Odjela za ocjenu i odobravanje projekata JPP-a pri Hrvatskoj agenciji za investicije.

Stručna misija inicirana je prošle godine tokom posjete delegacije Vlade Zeničko-dobojskog kantona Zagrebu, a dio je napora kantonalne Vlade da podstakne projekte javno-privatnog partnerstva.

“Uspostavili smo institucionalni okvir, donijeli propise i pripremili katalog projekata, a sada kroz ovakve aktivnosti pokušavamo da pokrenemo konkretne investicije. Ranije smo organizirali edukacije za državne službenike i kadar u lokalnim zajednicama”, kazao je ministar privrede Zlatko Jelić.

Katalog JPP-a u ZDK sadrži 53 projekta potencijalne vrijednosti 350 miliona KM. Nedavno je potpisan ugovor za projekt Interventne kardiologije u Kantonalnoj bolnici Zenica vrijedan 7,5 miliona KM, koji je prvi projekt javno-privatnog partnerstva u BiH.

“Želimo da se primjenom modela JPP-a unaprijedi javna usluga i podstakne ekonomski razvoj kantona u cjelini. Međutim, znamo da na federalnom nivou nema Zakona o JPP-u i mi kao kantoni smo prepušteni da se na ovakav način snalazimo da organizujemo ovakve stolove, da dolazimo do različitih ideja i da ustvari radimo u pravcu implementacije ovakvih projekata”, kazao je premijer ZDK Mirza Ganić.

Stručnjaci iz Hrvatske ove sedmice održali su niz sastanaka sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a nakon današnjeg okruglog stola, planiran je okrugli sto i sa privrednicima.

Press služba ZDK