NaslovnicaZDKZDK: Kulturi ...

ZDK: Kulturi 3.232.000KM, sportu 550.000KM

Prema prijedlogu ovogodišnjeg budžeta Zeničko dobojskog kantona, ustanove kulture mogu računati na ukupan iznos od 3 miliona i 232 hiljade maraka, što je neznatno više (oko 10.000) u odnosu na izvršenje iz prošle godine.

Transfer za sport iznosi 550.000 maraka i prema riječima resornog ministra Mensura Sinanovića, ova sredstva su nedovoljna za brojne potrebe u ovoj oblasti.

Ustanove kulture na području Zeničko dobojskog kantona, zeničko Bosansko narodno pozorište, tri muzeja i 11 biblioteka u ovoj godini mogu računati na skoro isti iznos kao i prošle godine. Ipak, prema riječima resornog kantonalnog ministra, Mensura Sinanovića, važan je podatak da se ovaj iznos odnosi na oko 90 posto potreba institucija u oblasti kulture. Tu spadaju plate i materijalni troškovi. Ostalih 10 posto potreba kulturne institucije osiguravaju iz vlastitih prihoda ili putem transfera lokalnih zajednica,koje su osnivači.

Što se transfera za sport, ukupan iznos je 550.000 maraka i za oko 20 hiljada veći je u odnosu na izvršenje iz prošle godine. Ova su sredstva, prema riječima ministra Sinanovića nedovoljna, tim prije jer je na javni poziv apliciralo i 146 nevladinih organizacija. Najveći iznos bit će plasiran za kotizacije klubova. Kada je u pitanju sport, iz budžeta Kantona se ova oblast sufinasira, što znači da se moraju tražiti i drugi izvori finansiranja. Ministar Sinanović podsjeća, da sportski klubovi i organizacije, kroz kvalitetne projekte izvore prihoda mogu pronaći i kod domaćih i ino fondova.

RTV Zenica/Š.B/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.