ZDK: “Izvršenje sudskih presuda”?

2.316.121,oo KM isplaćeno je u posljednje tri godine po osnovu “Izvršenja sudskih presuda” iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona.

– Imamo preko 300 miliona KM obaveza kantona prema onima koji su nas tužili. Budžet kantona ne bi bio dovoljan da se sve to isplati. Ako budemo samo gledali sudske presude, a ne dogovarali se, ZDK će doći u situaciju da neće imati više finansijskih sredstava za ispunjavanje bilo kakvih drugih obaveza – nedavno je putem medija upozorio Mirza Ganić, premijer ZDK-a (SDA).

PDF dokument: Odgovor na poslaničko pitanje poslanice Meldine Ugarak

Službeni odgovor na poslaničko pitanje Meldine Ugarak pokazuje da je rješenje ovog problema na “dugu štapu”.

Na izvršenje presuda čeka oko 3.200 tužitelja. Na presuđene iznose od 155 miliona maraka obračunavaju se godišnje zatezne kamate od 12%, što za posljedicu može imati finansijski kolaps ZDK-a. (federalna.ba)

Godinama zataškavani problem kulminira, a aktuelizirale su ga presude Evropskog suda za ljudska prava, pred kojim je oko 170 tužitelja zatražilo zaštitu prava. Te presude, čija je vrijednost oko 3,5 miliona maraka, obavezuju ZDK da u roku od tri mjeseca osigura izvršenje pravosnažnih presuda domaćih sudova. Zasad će po tim presudama apelantima odmah biti izmirene naknade za nematerijanu štetu od po 1.000 eura i po 350 eura za troškove postupaka.

S planiranim godišnjim izdvajanjima od 0,6% iz kantonalnog budžeta za namirenje pravosnažnih presuda vlastima u ZDK-u bi trebalo 69 godina. Vlada taj rok mora skratiti jer je Bosna i Hercegovina ranije prihvatila dokument Komiteta ministara Vijeća Evrope kojim je za rješavanje ovih pravnih stvari ostavljeno najduže 13 godina.

– Prvi pravac je da imamo finansijska sredstva za izvršavanje redovnih postupaka. Drugi je da imamo finansijska sredstva za prijateljske nagodbe, kako bi iznos od 155 miliona možda bio manji, i eventualno određeno zaduženje jer zaista se radi o prevelikim finansijskim sredstvima – napominje Ganić.

Iz Vlade ZDK-a apel tužiteljima za razumijevanje i strpljenje, ako ga nakon toliko godina čekanja uopće imaju, iz sindikata pak upozorenje Vladi da bez obzira na ovu situaciju, ne smije biti ugrožena redovna isplata plaća i poštivanje važećeg kolektivnog ugovora.

federalna.ba/magazinplus.eu