ZDKPrivredaZDK isplatio sve poticaje poljoprivrednicima, slijedi objava uputstva i javnog poziva za...

ZDK isplatio sve poticaje poljoprivrednicima, slijedi objava uputstva i javnog poziva za 2024.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona u potpunosti je izmirilo prošlogodišnje poticaje poljoprivrednim proizvođačima s ovog područja, a ove će sedmice biti objavljen javni poziv za apliciranje na već usvojeni Program utroška sredstava Budžeta ZDK za poticaje u poljoprivredi te Uputstvo o poticanju poljoprivredne proizvodnje za 2024. godinu – najavio je pomoćnik ministra za poljoprivredu i veterinarstvo Ermin Tabak.

Kako je kazao je izjavi Feni, Program je na sjednici Vlade usvojen još 15. marta te obuhvata ukupno 29 mjera, a ukupan iznos poticaja za 2024. godinu planiran je na iznos od 6.000.000 KM.

-Programom utroška sredstava za prošlu, 2023. godinu bio je planiran iznos od 5.500.000 KM, a za svih 28 mjera i aktivnosti realiziran je u iznosu od 5.164.186 KM. Ukupno smo imali 1.980 zahtjeva, a 1.760 naših registriranih poljoprivrednih proizvođača ostvarilo je pravo na poticajna sredstva. Svi su poticaji i podrške uglavnom isplaćeni još krajem prošle, dok su preostali poticaji izmireni u januaru ove godine – ističe Tabak.

Malinarstvo, plastenička proizvodnja, peradarstvo i mljekarstvo, napominje on, strateške su proizvodnje u tom kantonu.

Za isplatu poticaja za proizvodnju maline, koja je prošle godine poticana iznosom 0,60 KM po kilogramu, isplaćeno je ukupno 613.000 KM; za plasteničku proizvodnju 714.000 KM; registrovane farme za proizvodnju mlijeka 1.685.000 KM; registrovane farme za tov brojlera 380.000; za otkupljivače mlijeka 195.000 KM…

-Program za ovu godinu već je izrađen i sredinom prošlog mjeseca usvojen na Vladi ZDK u planiranom iznosu od 6.000.000 KM. U toku je izrada i uputstava za apliciranje na svaku od 29 podsticajnih mjera, koja će zajedno s javnim pozivom za apliciranje u skladu s usvojenim programom, biti objavljeni već do kraja ove sedmice – naeo je Tabak.

Planirano je da za ovu godinu podsticaji za maline iznose do 0,50 KM po kilogramu, a ukupno je predviđen iznos od 800.000 KM.

Kako je kazao Tabak, povećana su sredstva i za nabavku poljoprivredne mehanizacije, za što je predviđeno 400.000 KM.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE