ZDKZDK i Piemonte potpisom Protokola o saradnji ozvaničili početak konferencije o skriningu...

ZDK i Piemonte potpisom Protokola o saradnji ozvaničili početak konferencije o skriningu dojke

Potpisivanjem Protokola o saradnji između italijanske regije Piemont i Zeničko-dobojskog kantona, počela je druga konferencija povodom završetka projekta “Organizovani skrining program ranog otkrivanja promjena na dojkama na području ZDK kao ogledni primjer za Bosni i Hercegovini” u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Protokol su potpisali premijerka ZDK-a Amra Mehmedić i Maurizio Marrone, regionalni ministar za decentralizovanu međunarodnu saradnju Regije Piemont, a potpisu je svjedočio i regionalni ministar zdravstva te italijanske regije Luigi Genesio Icardi.

-Jako sam sretna da danas imamo drugu međunarodnu konferenciju na temu koja je jako važna. Važna je iz više razloga, a naravno, najvažnija je u dijelu potrebnih institucionalnih okvira i materijalnih sredstava da se radi na skrining programima te da se pojačaju aktivnosti u dijelu prevencije, jer znamo da preventivni pregledi i rane dijagnoze dugoročno spašavaju živote – istakla je premijerka Mehmedić.

Ona je navela da se današnjim potpisom ovog dokumenta nastavlja institucionalna saradnja i partnerstvo s Regijom Piemonte, koja je prijatelj ZDK-a od 1995. godine.

Ministrica zdravstva ZDK-a Tanja Radoš-Kosić dodala je kako je dugogodišnja saradnja ove dvije regije rezultirala realizacijom mnogobrojnih projekata iz oblasti zdravstvene zaštite koji su, uz pomoć italijanskih partnera, promijenili u potpunosti i na bolje sliku zdravstvenog sustava ZDK-a.

-Prvenstveno mislim na projekt skrininga grlića maternice, zatim formiranje Onkološkog odjela u kantonalnoj bolnici Zenica te sam ovaj skrining mamografije. Iskoristila bih priliku da pozovem sve žene da se odazovu ovom pozivu za mamografiju, da učine nešto dobro za sebe, za svoje zdravlje i općenito za društvo – kazala je Radoš-Kosić.

Predstavnik italijanskog partnera, regionalni ministar Marrone, zahvalio je Vladi ZDK-a na odnosu koji su izgradili sa regijom Piemonte, koja je urodila velikim rezultatima.

– Želio bih naglasiti da će potpisivanje Protokola samo osnažiti naše odnose i zaista je divno vidjeti da u ovako pozitivnoj atmosferi dolazi do razmjene stručnih iskustava i znanja. Želio bi apelovati na diplomatske i predstavnike vlasti da se ova saradnja dodatno ojača i nastavi. Zbog toga smo mi danas ovdje – naglasio je Marrone.

Italijanska agencija za kooperaciji i razvoj, kako je istaknuto na pres-konferenciji, za ovu je namjenu proteklih godina širom BiH uložila 16 miliona eura, a ove godine opredijelila je dodatna četiri miliona eura.

Predstavnik Ambasade Republike Italije u BiH Matteo Evangelista, inače zamjenik šefa misije amabasade Republike Italije u BiH, istakao je da ta ambasada prepoznaje dugogodišnju saradnju ove dvije regije.

-Pozdravljamo sa velikom radošću potpisivanje sporazuma o saradnji. Mi znamo da sve ovo doprinosi promociji BiH, ne samo kada je u pitanju promocija na kulturnom ili planu trgovinskih odnosa, nego smo podrška BiH na njenom putu ka integraciji u Evropsku uniju – naglasio je Evangelista.

Ministar zdravstva regije Piemonte Icardi naglasio je kako je ovo jako bitan projekt, “koji se uklapa u 20-godišnju saradnju ZDK-a i regije Piemonte” te da su sektor zdravstva i briga o zdravlju veoma bitni.

– Mi nastojimo da spasimo živote. Uspostavljanje i otvaranje Onkološkog odjela ovdje u Zenici već je dalo brojne rezultate u ovom kantonu, a vjerujem i u čitavoj zemlji. Također i Program mamografskog skrininga podrazumijeva veliku korist građanima, jer se vodimo idejom da je bolje prevenirati nego liječiti. Na taj način pokušavamo da promovišemo ne samo zdravlje, nego želimo da sa naše strane aktiviramo kompletan stručni kadar koji ovdje može biti na raspolaganju – naglasio je Evangelista.

Izrazio je nadu da će u narednim godinama biti realiziran i registar tumora, “koji će nam dati jasne podatke te usmjeriti nas u našem budućem radu”.

Predstavnica INZ-a Selvedina Spahić-Sarajlić pojasnila je da je novim modelom tzv. “struktuiranim skriningom”, koji se provodi u saradnji sa nevladinom organizacijom “RE.TE” i uz podršku prijatelja iz regije Piemonte, uspostavljen visokokvalitetni model, koji podrazumijeva struktuiranu selekciju ciljane populacije te snimak na digitalnim mamografima visokog kvaliteta, odnosno dvostruko “slijepo” očitanje.

Sada svaki snimak čitaju neovisno dva radiologa, koji ‘ne znaju čiji nalaz čitaju, jer je sve kodirano i praćeno šifrom’. Ako se uspostavi sumnja u pozitivan nalaz, pacijentica se šalje u daljnju dijagnostičku obradu, a ako je negativan nalaz, odnosno nema postavljene sumnje na karcinom, automatski se njen naredni poziv za mamografiju planira za dvije godine.

Pored visokokvalitetne opreme, u regiji Piemont obavljena je stručna obuka ljekara i patologa te je sve uvezano s Onkologijom i Radioterapijom KBZ-a. U prošlom skriningu koji je bio “oportunog tipa”, bilo je samo 2,4 posto pozitivnih nalaza, dok su “struktuiranim skriningom” otkrili “10 posto pozitivnih nalaza, što je jedan od osnovnih smjernica kvaliteta provedbe skrininga”.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE