ZDK: Hoće li raspodjela fotelja rasuti Bh. blok?Koalicija u Zenici na klimavim nogama: Hoće li raspodjela fotelja rasuti Bh. blok?

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas će biti nastavljeni pregovori o formiranju vlasti i raspodjeli ministarstava nakon što su u petak prekinuti nakon izlaska Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH iz većine, čime je poljuljana stabilnost dosadašnje koalicije.Burni petak bit će nastavljen danas, kada će predstavnici stranaka raspravljati o podjeli ministarstava. Krajem prošle sedmice predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Ermin Čehić odmah na početku sastanka je kazao da izlaze iz koalicije tzv. Bh. bloka jer su se pojavile špekulacije da bi Bh. blok mogao razgovarati sa SDA o formiranju vlasti.

Ne želeći iznevjeriti volju birača, SBB je napustio većinu sa svoja tri zastupnika, čime je u Bh. bloku ostalo 18 zastupnika. Međutim, nedugo nakon toga predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Isak Ramo, koji je također sa svoja dva zastupnika dio Bh. bloka, za Klix.ba je kazao kako je trenutna situacija za njih neprihvatljiva i da sve ide sporo.

“Nama je ova situacija apsolutno neprihvatljiva. Nismo u pregovore ušli da budemo dio vlasti po svaku cijenu, već da napravimo jednu kvalitetnu i sposobnu vladu. A-SDA je od samog početka vrlo ozbiljno pristupala svim partnerima iz koalicije koju je prvobitno okupio SDP, no nisam siguran do koje mjere su svi partneri ozbiljno pristupali nama”, kazao je Isak te dodao:

“Razmatramo u ovom trenutku mogućnost da tražimo i neka druga rješenja za formiranje vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu. Mislim da smo već izgubili dovoljno vremena na ova međustranačka prepucavanja i da je vrijeme da počnemo ozbiljno raditi”.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu sve do jučer nije komentarisala novonastalu situaciju, a poručili su da je borba za fotelje prešla principe zajedničkog djelovanja.

“Kantonalno vijeće SBiH Zenica cijeni da dosadašnje djelovanje u ovom bloku, praćeno međusobnim nadmudrivanjem i borbom za pozicije, a posebno djelovanje ključnog aktera u njemu, nije bilo preporuka za daljnje participiranje, već je bilo povod za istupanje i uskraćivanje podrške ovom bloku”, poručili su iz SBiH.

Uz trenutno stanje, ako iz Bh. bloka istupe A-SDA i SBiH, koalicija će ostati s 15 zastupnika, dok bi s druge strane mogla biti formirana većina koju bi predvodila Stranka demokratske akcije s najvećim brojem zastupnika u Skupštini ZDK.

Današnji sastanak počinje u 11 sati nakon čega će biti poznato više detalja.

Klix