Zdenko Antović za FTV: Nadam se da će u Visokom doći bolja vremena

19. februara 2021. godine rukometni klub Bosna iz Visokog je proslavio svoj 67. rođendan. Tim povodom u sportskom magazinu smo razgovarali sa Zdenkom Antovićem, nekadašnjim igračem i trenerom Visočana, reprezentativcem, autorem knjiga o Edhemu Sirći, nedavno preminulom rukometašu Bosne i kapitenu reprezentaciju BiH.

Nekadašnji mladi i A reprezentativac, član čuvene generacije visočke Bosne koja je bila bez premca u BiH, jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji, Zdenko Antović.

“1954. godine, u sklopu samostanske zgrade, postojale su dvije gimnazije – jedna franjevačka i jedna državna. U sklopu državne formirano je sportsko društvo Mladost, 19. februara 1954. sa nekoliko sekcija, ali je svakako odudarala rukometna koja se registrirala u Rukometnom savezu BiH, tako da je rukometni sport u Visokom bio predstavljan narednih pet godina pod imenom Mladost.”

Kaže da su kao dječaci počeli igrati.

“Prvi trener nam je bio Iso Šahinović, a kasnije je došao i Srđan Praljak koji je stvorio i našu omladinsku školu, a kasnije i omladinsku reprezentaciju BiH. Zvali su nas Bosanćerosi. Svake godine su postojala tzv. državna prvenstva republika i pokrajina i cijelu godinu smo se spremali. Bilo je važnije pobijediti i Srbiju i Hrvatsku i bilo koju tadašnju republiku, nego bilo koji drugi rezultat.”

Smatra da je najmlađi debitant u jugoslovenskoj reprezentaciji.

“Bio sam uključen u mnoge pripreme za svjetska prvenstva i olimpijade, ali uvijek je bilo ono za tebe ima vremena. Nažalost nisam se dokopao te Olimpijade. U21 je prvo Svjetsko prvenstvo, jer je nakon Olimpijade u Minhenu se počeo razvijati omladinski rukomet na nivou Evrope i svijeta i poslije toga i Svjetsko studentsko prvenstvo. To su mi neki najvažniji rezultati u reprezentativnim selekcijama.”

Kao trener je bio u visočkoj Bosni, u četiri grada u Italiji, a nakon toga je dvije nepune sezone bio trener u Vogošći, “u sarajevskoj Bosni veoma malo,ali značajnih nekoliko mjeseci, te u zeničkom Čeliku”.

“1998. i 1999. sam sa visočkom Bosnom osvojio prvenstvo i Kup i poslije toga još jedan Kup. Imao sam sreću da budem i tri puta vicešampion i još jednom finalista Kupa. Nadam se da će doći bolja vremena u Visokom, konkurencija je daleko veća i teža.”

Kaže da se može pohvaliti činjenicom da je selektorisao određene igrače koji su imali dugu karijeru.

“Imao sam školu rukometa koju sam predao rukometnom klubu Bosna. Ponosim se i sa odlaskom na 16 turnira u Španiju.”

Antović navodi da je uložio znanje i entuzijazam da se završi knjiga o Edhemu Sirći i ona je u procesu tehničke obrade.

“Mislim da će za neka 4 mjeseca izaći iz štampe. Taj čovjek je simbol bh. rukometa i ta knjiga bi trebala biti simbol rukometa u našoj državi.”

Visoko.co.ba / Federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.