Zbornik “Život piše aforizme. Sve su kraći” autora Gruje Lere

Zbornik “Život piše aforizme. Sve su kraći”, koji je priredio aforističar i pjesnik Grujo Lero, biće predstavljen u petak, 5. aprila, u bijeljinskoj Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”.

Toga dana biće tradicionalno održan 16. Međunarodni festival humora i satire “Bijeljina 2019”, čiji je idejni tvorac i autor upravo Lero. I ove godine, u isto vrijeme i na istom mjestu, beogradska kompanija “Novosti” postaviće izložbu najboljih karikatura sa konkursa “Pjer”.

Tako će se posjetoci u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” sresti sa dvije vrste umjetnosti – književnom i likovnom.

U predgovoru za novi zbornik aforizama i satire, poznati aforističar Aleksandar Čotrić ističe da je smotra koju priprema Lero, ne samo najznačajniji festival humora i satire u Republici Srpskoj i BiH, već je riječ o jednom od najznačajnijih te vrste u regionu. Čotrić napominje da u aforizmima koje je Lero izabrao “metafora snažno detonira, poetičnost se takmiči sa dubinom; u nevinoj oblandi banalnosti sakriven je lekoviti otrov ironije; misao se izvrće u pokretu i ulazi u glavu čitalaca u obrnutoj, paradoksalnoj formi”.

“Tajna autora iz ovog zbornika nije u književnoj tehnici, već, pre svega, u talentu slobode… Priređivač ovog zbornika – Grujo Lero jedinstvena je pojava među našim satiričarima”, ističe Čotrić.

Bitno je naglasiti da se u ovom zborniku nalaze i aforizmi Visočanina Ismeta Alijagića Seke, koji već nekoliko godina uspješno sarađuje sa Grujom Lerom.

Neki od karakterističnih aforizama autora koji su uvršteni u ovaj zbornik, a koji će se naći i na smotri aforističara, glase:

“Nikada nećemo doživeti stotu. Stalno se vraćamo u devedesete” /Marina Rečević/;

“Naš poslanik je kao mačka sa sedam života. Taman čovek pomisli da je gotov, a on nam se opet kandiduje” /Vasil Tolevski/;

“Sve je više penzionera, a sve manje golubova” /Abdulrahman Halilović Ahil/.

“Izvukao sam se na tuđi račun. Moj je blokiran” /Ivo Mijo Andrić/;

“Ovdje je izbor širok. Ili u treće zemlje ili na drugi svijet” /Ekrem Macić/;

“Uzalud je vrag došao po svoje. Sve je pod hipotekom” /Tomislav Supek/.

“Rešili smo problem gladnih. Začepili smo im usta” /Rade Đergović/;

“Pao sam na konkursu. Poslao sam dokumenta bez koverte” /Slobodan Živanović/.

I Grujo Lero se ponovo okušao u ovom žestokom aforističkom zborniku:

“Žao mi je vlasnika jahti. Oni žive na vodi”.

Novi zbornik i aforizmi, koji su izdati pred 1. april, Dan šale, uvijek izgledaju kao da su tek napisani zbog svoje aktuelnosti i direktne metaforičnosti biće pred publikom 5. aprila u tradicionalno prepunoj bijeljinskoj biblioteci “Filip Višnjić”.

Bijeljina.org