NaslovnicaZDKPolitikaZbog uvećanja...

Zbog uvećanja prihoda, Skupština ZDK-a razmatra rebalans budžeta

Skupština ZDK-a će na sutrašnjoj sjednici, po skraćenom postupku, razmatrati rebalans ovogodišnjeg budžeta. Razlog, uvećanje prihoda u iznosu većem od 38,5 miliona maraka. Najveći dio tog novca, oko 36 miliona maraka, bit će, najavljuju iz kantonalne Vlade, kroz različite vidove pomoći vraćen građanima ovog kantona.

Najveći budžet od utemljenja ZDK-a usvojen početkom godine u međuvremenu je dodatno popunjen. Samo prihodi od indirektnih poreza veći su za 21 milion maraka u odnosu na planirane, rasli su i prihodi od poreza na dobit i poreza na dohodak za 11,5 odnosno 2 miliona maraka.

„Slijedom toga došlo je do prostora da možemo da uvedemo korisnike koji nisu bili u pravu ranije, da ih uvedemo sada u pravo, a također i oni koji su bili u pravu da im ta nekakva njihova prava poboljšamo i korigiramo“, objašnjava ministar finansija Josip Lovrić (HDZ BIH).

Značajn dio novca, oko 11 miliona maraka, predviđen je za porodiljske naknade koje će za sve porodilje, zaposlene i nezaposlene, iznositi 1.000 KM. Tako je predviđeno ranije usvojenim izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Ranije planirana izdvajanja za putnu infrastrukturu bit će uvećana za 3 miliona, za zdravstvo oko 2 miliona, te je po 1 milion planiran za povećanje egzistencijalnih naknada borcima, kao i za podršku poljoprivredi i privredi. Za 10% će rasti plaće uposlenim u obrazovnim institucijama.

„Predviđen je i novac za nove kolektivne ugovore za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja, te korekcija kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, kojim predviđamo povećanje plata zaposlenima u obrazovnom sektoru, te svim budžetskim korisnicima povećanje toplog obroka sa 8 na 10,5 KM“, ističe ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić (SDA).

Rebalansom budžeta predviđeno je i da se kreditno zaduženje ZDK-a od 26 miliona maraka smanji na 13 miliona. Prijedlog rebalansa upućen je Skupštini na usvajanje po skraćenoj proceduri. Tu se ne očekuju iznenađenja jer Vlada ima punu podršku skupštinske većine koja, u aktuelnom predizbornom trenutku, ima dodatni motiv ne samo podići već i zadovoljno trljati ruke.

federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.