Zbog slabe proizvodnje rastu dugovanja za rudničke koncesije

967

Najveća dugovanja za rudničke koncesije na području Tuzlanskog kantona bilježe Rudnici Kreka i Rudnik Đurđevik. Iz Elektroprivrede BiH najavili su mogućnost ulaganja u rudnike koji pripadaju koncernu kako bi se stvorili uvjeti za bolju proizvodnju, a samim tim i mogućnost redovnog izmirivanja svojih tekućih obaveza.

Zbog slabe proizvodnje uglja, sve više rudnika koji su u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH je pred propadanjem. Kako bi se to spriječilo, od menadžmenta svih rudnika zatražen je trogodišnji plan neophodnih investicija, koji će omogućiti uspješniju proizvodnju, te stvoriti mogućnost izmirivanja tekućih obaveza.

“Uskoro ćemo potpisati nove koncesione ugovore s Vladom TK-a i redovno izmirivati tekuće obaveze, a kad dostignemo proizvodnju iz koje možemo naplatiti zaostale obaveze, sačinit ćemo protokole da se i ostale obaveze plate u cjelosti”, kazao je Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Najveći dužnici za rudničke koncesije na području Tuzlanskog kantona su rudnici Kreka i Đurđevik.

“Treba iznaći dovoljno snage i mudrosti da se to riješi, jer su dugovanja velika, a Rudnik Kreka nije u poziciji da može lako izmiriti 9 miliona i 720 hiljada”, navodi ministar rudarstva TK-a Srđan Mićanović.

Zbog svoje veličine i količine uglja koju proizvede za Termoelektranu Tuzla, Rudnici Kreka imaju stratešku vrijednost. Nedavno je u ovom kolektivu smijenjen direktor, te su izvršena određena ulaganja, što se već odrazilo na bolje poslovanje. Što se tiče Rudnika Đurđevik, na putu je rješavanje problema duga zaključno sa 2014. godinom, u iznosu od 136.000 maraka.

“Ostaje nam samo problem Tuzla-kvarca, s kojim smo pokazali dobru volju, prije svega, radi 50 zaposlenika koji tamo rade. Oni su s nama potpisali protokol o izmirenju svojih dugovanja, međutim, uplatili su samo dva mjeseca sa računa Tuzla- kvarca”, ističe ministar Mićanović.

U Elektroprivredi BiH se nadaju da će ulaganjem u rudnike u naredne dvije godine postići održivo poslovanje, a sa 2017. godinom očekuju i vraćanje nagomilanih dugova.

Komentari

komentara