NaslovnicaBiHZbog radova n...

Zbog radova na vodovodu pojedinim Mostarcima život znatno otežan

Mostar još ima problema jer određena naselja nemaju priključak za vodu. U dijelovima grada gdje je počela realizacija projekta priključka na vodovodne cijevi građanima je život postao nepodnošljiv. Osim što izvođač cestu ostavlja raskopanu po deset i više dana, iz vodovoda su im također već tražili da plate priključak bez ikakvog ugovora niti informacija kada će voda konačno stići.

Fahrudin Mujanović stanovnik je prigradskog naselja Šehovina već 18 godina. Priča nam kako je sretan da se konačno u ovom dijelu Mostara realizuje projekat priključka na vodovodne cijevi, ali je problem, ističe, način na koji se ti radovi vrše. Priča nam kako su mještani sami morali zatrpavati rupe koje je na pristupnom putu ostavljao izvođač radova, za koje tvrdi kako su na terenu pet dana, pa onda deset nema nikoga.

„To je užas jedan, odnese vode dolje do asfalta, skoro na dnu do glavne ceste, pa se to krpilo. A da ne govorim kolike su rupe na autima, uvijek je ovako, košta sve.“

Mi smo po izlasku na teren zatekli smo jedan bager i tri radnika kako rade na projektu koji košta oko 700.000 KM, a za koji je grad još davno osigurao sredstva i predao izvođaču. Radnici su nam pojasnili da prethodnih dana na terenu nije bilo nikoga zbog godišnjih odmora, a mještani poručuju da nisu naivni, jer firma koja izvodi radove dobija sve tendere u gradu, iako očito nemaju dovoljan broj radne snage. Iz ove firme danas nisu bili raspoloženi stati pred kameru.

„Izgleda da kad krenu ovdje raditi, recimo, krenu nešto i na drugom, pa na trećem, a ništa nije završeno. Ili treba završiti jedno pa onda drugo pa treće“, kaže mještanka Almira Pelko.

„Išli smo dolje na dno mahale parkirali auta, vraćali se pješke nekoliko dana i svima je to bilo OK. Naravno, moramo se svi strpjeti. Međutim, ljudi su to ‘završili’ i otišli. Ostalo je to nešto poluzatrpano, na nekim mjestima nije nikako“, dodaje mještanka Azra Kasumović.

Dodatni problem je, ističu, što je Vodovod počeo i proces naplate priključka na vodu, za šta, tvrde mještani, nije ponuđen nikakav ugovor kao garant da su oni platili sredstva. Iz Vodovoda se pravdaju da žele samo pružiti priliku građanima da na rate plate priključak, iako nemaju informacija kada će to u konačnici biti realizovano.

„Njih svakako čeka taj dio da se priključe na vodu i mi smo onda samo htjeli znati za koliko korisnika će se proširiti mreža da možemo nabaviti materijal i sve da možemo reagovati“, navodi Zineta Muratspahić, izvršna direktorica Vodovoda Mostar.

Građani navikli na prevare od nadležnih službi odbijaju platiti priključak, jer poslije sredstva koja su uplatili ne mogu pravdati. Dugoočekivani projekat izgradnje vodovodne mreže mnogima se ovdje obio o glavu, iako su godinama lobirali da im Grad konačno omogući uslove dostojne čovjeka u 21. vijeku.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.