NaslovnicaZDKZbog kršenja ...

Zbog kršenja odredbi Zakona o javnom okupljanju ZDK zabranjen protestni skup u Zenici

Dana 07.12.2021. godine, Policijskoj stanici Centar je od strane “Zeničke inicijative-Kasumović Fuad najavljen protestni skup u znak podrške aktuelnom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, čije održavanje je planirano za dan 13.12.2021. godine, sa početkom u 17,00 sati, na platou Trga Alije Izetbegovića u Zenici

Sa ciljem objektivnog informisanja javnosti, a u kontekstu određenih netačnih i politiziranih informacija i komentaraobjavljenih putem društvenih mreža o razlozima donošenja odluke o zabrani održavanja najavljenog protestnog skupa, ovom prilikom informišemo naše građane da je u skladu sa odredbama člana 10. Zakona o javnom okupljanju Zeničko-dobojskog kantona, organizator mirnog okupljanja dužan nadležnoj policijskoj stanici prijaviti održavanje mirnog okupljanja najkasnije sedam dana prije početka održavanja mirnog okupljanja, a izuzetno i iz naročito opravdanih razloga, prijava se može podnijeti najkasnije 48 sati prije početka održavanja mirnog okupljanja uz obavezno obrazloženje neprijavljivanja u propisanom roku.

Budući da organizator navedenog skupa nije postupio u skladu sa gore navedenim odredbama Zakona o javnom okupljanju Zeničko-dobojskog kantona, Policijska stanica Centar je donijela Rješenje o zabrani održavanja prijavljenog skupa, o čemu je organizator informisan i upozoren. Pored toga, organizator navedenog skupa nije zatražio niti dobio potrebnu saglasnost Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, za održavanje skupa, budući da je još na snazi naredba Kriznog štaba Federacije BiH, prema kojoj je organizator dužan izvršiti prijavljivanje održavanja skupa sukladno propisima o javnom okupljanju, kao i propisima i naredbama štabova kantonalnih ministarstava zdravstva. U tom smislu, podsjećamo na aktuelne odluke Kriznog štabaMinistarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona kojim se produžava trajanje već postojećih epidemioloških mjera, a jedna od njih je i zabrana okupljanja na javnom mjestu više od 100 osoba. Budući da je organizator u svojoj prijavi skupa upućenoj Policijskoj stanici Centar naveo da očekuje dolazak tri hiljade građana, jasno je da bi održavanje istog predstavljalo direktno kršenje važećih naredbi kriznih štabova, koje se tiču provođenja epidemioloških mjera koje su na snazi, što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije i ugrožavanjem zdravlja većeg broja građana. Protiv ovog rješenja o zabrani, organizator nije izjavio žalbu.  

Ponovo naglašavamo da su Zakonom o javnom okupljanju Zeničko-dobojskog kantona precizno definisane odredbe kojim se uređuje pravo i način organizovanja javnog okupljanja građana na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ovom prilikom obavještavamo građane i sva udruženja i pravna lica sa područja našeg kantona, da će policijski službenici i u narednom periodu dosljedno primjenjivati odredbe Zakona o javnom okupljanju Zeničko-dobojskog kantona, kojim su pored prava i načina organizovanja javnog okupljanja građana na području Zeničko-dobojskog kantona precizno utvrđene i obaveze organizatora mirnih okupljanja, javnih priredbi i svih drugih oblika okupljanja u pogledu prijavljivanja, organizovanja, održavanja i osiguranja skupa, odnosno okupljanja. U svim slučajevima kršenja naznačenih odredbi, policijski službenici će organizatoru okupljanja izdati prekršajni nalog. Novčane kazne za organizatore javnih okupljanja predviđene ovim zakonom se kreću od 500,00 KM do 9.000,00 KM.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.