ZanimljivostiZbog čega ne treba piti vodu tokom obroka

Zbog čega ne treba piti vodu tokom obroka

Iako je važno ostati hidriran te konzumirati minimalno dvije litre vode dnevno, ne biste je trebali piti dok jedete.

Naime, ako unosite tečnost zajedno s hranom, može se poremetiti nivo koncentracije kiseline i žuči u želucu, koji je ovom organu neophodan kako bi pravilno svario hranu.

Ovaj savjet naročito važi za pijenje hladne vode zato što ona dodatno usporava proces varenja hrane te ćete imati osjećaj težine u stomaku.

Najbolje bi bilo da vodu pijete 15 minuta prije jela. Nakon obroka sačekajte barem pola sata da uzmete vodu.

“Moja preporuka jeste da podijelite dva litra vode na čitav dan i postepeno pijete, tako da se nikad ne prepunite. Previše vode remeti varenje te se može desiti da višak hrane ostane u organizmu i poremeti nivoe inzulina i šećera, a to vodi prema dijabetesu”, rekla je ranije nutricionistkinja Anju Sood.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE