Slatki krompir je odličan izvor vlakana i kalija, koji spadaju u najvažnije nutrijente za zdravlje srca. Vlakna pomažu zdravlju srca tako što sprečavaju apsorpciju masti u krvotok, čime pomažu u snižavanju LDL-a ili “lošeg” holesterola. S druge strane, kalij pomaže u smanjenju krvnog pritiska opuštajući zidove krvnih žila kako bi krv mogla bolje teći.
Ovo povrće sadrži i beta-karoten, koji je naročito koristan za vid. On sprečava napredovanje očnih bolesti pomažući u suzbijanju slobodnih radikala kako bi se spriječilo oštećenje mrežnice.
Također sadrži mješavinu različitih biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi. Osim vlakana, tu su i flavonoidi i polifenoli, koji pomažu u apsorpciji glukoze i poboljšanju lučenja inzulina, što u konačnici pomaže održavanju šećera u krvi na zdravom nivou.
Slatki krompir biste naročito trebali konzumirati zimi jer je bogat vitaminom A koji će zaštititi vaš imunološki sistem. S obzirom na to slatki krompir sadrži veliku količinu vlakana, možete biti sigurni da će on potaknuti probavu.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.