ZanimljivostiZbog čega biste češće trebali konzumirati slatki krompir

Zbog čega biste češće trebali konzumirati slatki krompir

Dijetetičari preporučuju konzumiranje batata, odnosno slatkog krompira jer on ima brojne nutrijente. Ukoliko ga počnete češće jesti, primijetit ćete brojne pozitivne promjene.

Slatki krompir je odličan izvor vlakana i kalija, koji spadaju u najvažnije nutrijente za zdravlje srca. Vlakna pomažu zdravlju srca tako što sprečavaju apsorpciju masti u krvotok, čime pomažu u snižavanju LDL-a ili “lošeg” holesterola. S druge strane, kalij pomaže u smanjenju krvnog pritiska opuštajući zidove krvnih žila kako bi krv mogla bolje teći.

Ovo povrće sadrži i beta-karoten, koji je naročito koristan za vid. On sprečava napredovanje očnih bolesti pomažući u suzbijanju slobodnih radikala kako bi se spriječilo oštećenje mrežnice.

Također sadrži mješavinu različitih biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi. Osim vlakana, tu su i flavonoidi i polifenoli, koji pomažu u apsorpciji glukoze i poboljšanju lučenja inzulina, što u konačnici pomaže održavanju šećera u krvi na zdravom nivou.

Slatki krompir biste naročito trebali konzumirati zimi jer je bogat vitaminom A koji će zaštititi vaš imunološki sistem. S obzirom na to slatki krompir sadrži veliku količinu vlakana, možete biti sigurni da će on potaknuti probavu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE