Zbirka kompozicija “Mali pijanist” direktora visočke škole za muzičko obrazovanje na Njemačkom tržištu

534
Armen Škobalj, direktor Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Avdo Smailović, Visoko

O Armenu Škobalju smo pisali već nekoliko puta, uvijek u drugom kontekstu. Pored knjige o životu W. A. Mozarta Armen ima i zbirku kompozicija za klavir “Mali pijanist” koju je izdao u izdavaštvu udruženja “Dječija nota” iz Zenice. Ta zbirka i još 10 samostalnih kompozicija će u maju ove godine biti izdato i za tržište Njemačke.

Zbirku “Mali pijanist” čine 23 kompozicije za mlađe uzraste i ona se izdaje kao dio Armenovog opusa uz pomenutih deset. Ugovor o izdavaštvu je potpisan sa izdavačkom kućom “Kirstner & Siegel” iz Kölna sa tradicijom još od 1831.godine. Za ovu kuću izdavali su kompozitori kao što su Franz Liszt, Frederic Chopin, Carl Czerny, Felix Mendelssohn Bartholdy, Allan Adrian i drugi. Sva djela će se prijaviti kod GEMA agencije za zaštitu autorskih prava u Njemačkoj.

Armen se u junu prošle godine obratio izdavačkoj kući i ugovor je potpisan već u decembru. Politika izdavačke kuće je planiranje izdavaštva i po nekoliko godina unaprijed, tako da je izdavanje ove planirano za ovu godinu. Ova zbirka je jedino muzičko djelo nekog kompozitora iz BIH, te tako ima posebnu vrijednost u historiji muzike naše zemlje.

Zenicablog/Visoko.co.ba

Komentari

komentara