„Završimo započeto“: „Mentalna masturbacija“ kao društveni i politički narativ

„Mentalna masturbacija“ kao društveni i politički narativ

(Mentalna masturbacija – Intelektualna aktivnost koja nema nikakve primjene u praksi*)

„Završimo započeto“ je politički slogan HDZ BiH iz 2008., a neki manje kreativni, i skloni plagiranju – krađi, koriste ga i danas.

Teško je napisati koliko me ne zanima ovdašnje politikanstvo i kvazi-dušebrižje. Nemam niti volje, a još manje snage zgražavati se nad ljudskom glupošću, koju smo podigli na nivo drštveno-političkog svakodnevlja.
Sadašnji akteri društvene zbilje su smušenjaci i lojalisti koji ništa ni o čemu ne znaju, a takvi su ograničeno opasni. Oni postaju opasnost kada im građani svojim glasom podare ovlasti predstavničke demokratije.

Politika je kao i ljubav, a po Žaku Lakanu* ljubav je „davati nešto što nemate nekome ko to ne želi“.
Građani nemaju vlast, a daju je drugima – onima na koje su ogročeni. Ovi na vlasti za građane ne brinu, ali im se uvjek u izbornim kampanjama zavuku pod kožu mahalsko-jaranskom logikom.
U toj utrci do dna – dno ne postoji. Nema tačne granice na kojoj je evidentan prelazak ljudskog bića iz intelektualnog u animalno – iz razumog bića u zvjerski egzistencionalizam. Kada jednom pređete prag ispod dostojanstva, zdrave logike, kada vaš život zavisi od milostinje vlasti, a vi kao ovca trčite za tom mislotinjom – put do dna može trajati vječnost.

Rješenja koja nam VLAST nudi su prije tragična nego smiješna

Svi koji su obečavali da će „završiti započeto“ vrijeđali su zdravu logiku – birača koji im je poklonio glas, jer se svaka politička vlast planira i projektuke na mandatni period, a to znači; da ako su nešto započeli i nisu završili – da su slagali prije nego su „započeli“.
Laž je da bilo koji političku subjek ima toliki politički kapacitet da bez koalicionih partnera bilo što započne, a još veća je laž da može sam da završi.

Istina je poražavajuća. Sve što ste zapoćeli upropastili ste.

Aktuelna vlast LAŽE, a ko laže taj i krade. Nekad 2013. godine započela je priča o Erdoganovoj donaciji za „vodovod, kanalizaviju i odvoz smeča na području općine Visoko“ u iznosu od oko 15 miliona KM. Turska delagacija „stručnjaka“ i dobročinitelja je posjetila Općinu Visoko s ciljem sagledavanja projektinih zadataka. I ….. „završiste li započeto“?

25. januara 2013. god. objavili smo:

– Projekt: “Vodosnabdijevanje, odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda općine Visoko” 13 miliona i 780 hiljada eura

Turskoj delegaciji, koja od jučer boravi u Visokom, danas je prezentiran projekt “Vodosnabdijevanje, odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda općine Visoko”. Načenik bratske Općine Altindag Ankara Veysel Tiryaki sa suradnicima, zamjenik direktora Turske agencija za međunarodni razvoj i saradnju “TIKA” (za Balkan i sjevernu Afriku) Mehmet Sureyyaer, te predstavnici resornog ministarstva Vlade Republike Turske – upoznati su s problemom iz naslova, trenutnim stanjem i neophodnim koracima koji bi trebali imati za ishodište da svako domaćinstvo u Općini Visoko dobije pitku vodu, riješena pitanja kanalizacije i odvoza smeća.
Agencija za vodno područje rijeke Save, njeni predstavnici radili su Projekt i prezentirali ga danas – njegova novčana vrijednost je 13 miliona i 780 hiljada eura.
Neslužbena očekivanja ovdašnje lokalne i izvršne vlasti su da bi sredstva za realizaciju projekta “Vodosnabdijevanje, odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda općine Visoko” mogli finansirati “gosti”.

www.magazinplus.eu

– Amra Babić s premijerom Republike Turske Recep Tayyip Erdoganom

– Amra Babić susrela se sa predsjednikom TOBB grupacije M. Rifat Hisarcıklıoğlu

“… Jučerašnji datum (11.12. 2012.) definitivno ulazi u historiju općine Visoko, jer nije mala stvar da premijer Republike Turske upriliči doček načelnici Općine Visoko Amri Babić, s obzirom da samo visoke svjetske delegacije mogu posjetiti Ured turskog premijera. Turska je velesila, a samo jedan podatak je dovoljan da to potvrdi. U junu ove godine Republika Turska je donirala fondu MMF-a 5 milijardi dolara, a znamo da je rijetkost da neka država na svijetu nije dužna MMF-u, pa i Amerika koja je dužna kao sve zenlje zajedno.

Ova posjeta Turskoj je dobra prilika za uspostavu značajne saradnje sa turskim privrednicima, a već u narednoj 2013. godini bit će prilike da se mnoge stvari implementiraju. Kad zaživi privreda, građani Visokog će osjetiti prosperitet i jedan novi evropski ambijent cijele općine Visoko.

Ismar Imamović – vipromo.ba”

– Turska delegacija 24. januara dolazi u Visoko

– Delegacija turske općine Altindag Ankara boravi u Visokom

– Video: Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc u posjeti Visokom

–  Video: Turska delegacija u Visokom – bratimljenje općina Visoko i Altindag Ankara

Turska ljubav je PUKLA onog trenutka kada je ovdašnja Načelnica odbila da SVEČANO otvori Kulturni centar Altindag sa suprugama dva državnika (Redžepa Tajipa Erdogana – predsednika Republike Turske i Bakira Izetbegoviće, člana Predsjedništva BiH). Sve se to desilo u periodu “započetih obećanja”, a kako je završilo, već je više nego evidentno.

Arapsko naselje na Kozarcima (Zimča) u vrijednosti oko 20-tak miliona KM svečano je promovirano u junu 2014. godine.

– FOTO: Počela izgradnja stambeno-poslovno-rekreacionog centra u naselju Gornja Zimča

– 2015. godine za Dan Općine Visoko

… Svečani dio postavljanja kamena temeljca za izgradnju nove zgrade Obdaništa u Prijekom, obradovao je kako odrasle tako i mališane, koji su svojim izvedbama uljepšali ovaj događaj.

Kamen temeljac su položili donator i prijatelj Visokog, Ahmed Alabras i načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Nakon toga pristupilo se potpisivanju Ugovora o finansiranju izgradnje obdaništa.

Iz opusa investicijskih projekata koje je Općina Visoko upropastila na sebi svojstven način izdvajamo:

 ‘ViLand’ naišao na prepreke: Općina Visoko (ne)želi nove investicije? (vrijednost projekta 12 miliona KM)

Ali smo zato dobili projekte za koje niko i nigdje niti je čuo, a niti vidio pisani trag:

– Bez ičijeg znanja – Azil za pse lutalice na granici Liješeve i Radovlja

– Foto: Pješački most Ozrakovići – Luke (predračunska vrijednost istog cca 600 hiljada KM, izvedbeno cca 1 milion i 100 hiljada KM)

Naravno da lokalna vlast nije kriva što se džamije u Lukama neće praviti:

– Općinska načelnica Amra Babić i dezinformacije o zabrani izgradnje džamije u Naselju Luke

Lokalna vlast je naročito senzibilna prema kulturi:

– Bartolomej Stanković: Gasi se muzički festival Dani Avde Smailovića

Izrazito učinkovitim se pokazalo slikanje bjelosvjetskih ublehaša s “pokrivenom” Načelnicom:

– Video: Patrick Moon u posjeti Visokom

– Općina Visoko danas postala članica Evropskog pokreta u BiH

Iz domena započetih projekata je i ovaj:

– SMJERNICE REFORME JAVNOG SEKTORA OPĆINE VISOKO

Iz bogatog arhiva vijesti,a istine radi:
– Izvještaj o ostvarivanju politike Općine i aktivnostima Općinske načelnice u 2013. godini

– “Nek’ prenoći…” – Istina koja „nije u javnom interesu“

– Medijski megafoni, politički suncokreti i izbori u visočkoj SDA

– Po čemu ćemo pamtiti 2015. godinu?

– Sa izvora tri putića, vode na sve stane …

– “Priča o samoubilačkom liberalizmu i o blesavoj demokratiji”

– Nemoć političkih aktera da artikulišu smislenu političku naraciju

Od svih “započetih” obećanja dobili smo kreditno zaduženje, silna upošljavanja na državne jasle vijećnika, rodbine i najbližih “ljubičastom političkom projektu”.
Glavne političke teme su nam ko je koga jebo, i pod kojim uslovima, i da li je to u pijanskoj procurilo u javnost.
Projekti su nam”Vazdušne banje” na stotinjak metara vazdušne linije od izvora smrada u Preventu.Naravno, za očekivati je da silni akademici, doktori, magistri, profesori i ini stručnjaci dokažu ljekovitost smrada iz Preventa. Već u ovogodišnjim izbornim kampanjama možemo očekivati naučnu konferenciju “Uticaj ljudskih smradova na zdravlje i blagostanje građana”, kroz konkretne primjere društveno-političke zbilje u Visokm.

„Završimo započeto“ je slogan i filozofija, politička strategija mentora političke zbilje u Visokom,a isti desetljećima kreiraju ovakvo stanje. Radi se o PRIVREDNICIMA i njihovim satelitima, visočkim mozgovima koji uspješno “prihvatiziraju” radničko i društveno vlasništvo.
Samo njima, i jedino njima odgovara politika koju uzgajaju svih poslijeratnih godina. Samo njihovo bogatstvo se umnožava van svake ekonomske logike. Samo njihovom voljom se pažnja javnosti usmjerava na morbidno, marginalno politikanstvo – političko pozicioniranje i uhljebljavanje kadrova koji nisu vrijedni angažmana u Savjetu mjesne zajednice “Smrdan”.

Ispod skuta privrednika su svi današnji politički akteri. Naravno, treba tu priznati da su se “oteli kontroli” po onoj narodnoj “daj budali štap u ruke” pa da vidiš šta je vlast.

“Brže sedlo, nego konj” – narodna je mudrost s kojom bi se mogla identificirati ovdašnja politika.

I za kraj, vrijeme je da zaključimo ovu pisaniju: ako išta utješno postoji u ovdašnjim okonostima, onda je to činjenica da je trenutna garnitura političkih aktera bolja od naredne koja će nam doći, s pravom se može tvrditi.
Svi analitički pokazatelji, nekoliko izbornih ciklusa što su iza nas, potvrđuju da su dolazeće garniture političkih aktera gore od svojih prethodnika.

Uzgajati optimizam u ovdašnjim prilikama ravno je GLUPOSTI. Politički akteri su se sveli na nevladine organizacije, politike na podjelu društvenih dobara, a građani na stoku sitnog zuba.

Sve moralne, pravne, ekonomske, ljudske vrijednosti smo podredili primordijalnom – životinjskom instiktu, borbi za goli egzistencionalizam.

Davno smo napisali da ovdje svi društveni akteri imaju “dobru volju”, guzicu i mišljenje. I sve dok je tako – biće nam ovako.

visoko.ba/M.H.

– Mentalna masturbacija – Intelektualna aktivnost koja nema nikakve primjene u praksi (vukajlija.com)

– Žak Mari Emil Lakan (franc. Jacques Marie Émile Lacan; 13. april 1901 — 9. septembar 1981) bio je francuski psihoanalitičar i psihijatar koji se između ostalog smatrao „najkontroverznijim psihoanalitičarem posle Frojda“.