Završimo započeto: Gasi se i Opštinska nogometna liga (ONL)?

2554

Ako je suditi po posljednjem sazvanom sastanku na koji se nije odazvao niko onda je sasvim izvjesno da u skladu sa sunovratom nogometnog visočkog sporta uskoro prestaje da postoji i Opštinska Nogometna Liga.

Istini za volju ta liga, koju su inicirali tadašnji “entuzijasti” iz FK Zanatlija, nedavno ugašenog kluba, nikad i nije bila legalna i pod krovom NS / FS BiH. Ona je bila jedinstven slučaj uz sličnu takvu ligu u tuzlanskom kantonu, a godinama je bila svrha sama sebi i odlična politička izborna baza u kojoj se trošio i značajan budžetski novac.

Na tom sastanku koji je bio sazvan prije nekoliko dana trebalo se sa predstavnicima klubova razgovarati oko nastavka prvenstva. Uz sve to zvanično je istekao i mandat dosadašnjem predsjedniku Nerminu Kadriću i trebalo je imenovati novog predsjednika Upravnog odbora Nogometnog saveza.

Za ONL ove godine je iz javnog proračuna odobreno 12.900KM. Od silnih klubova s početka takmičenja sada ih je ostalo samo devet od toga niti jedan iz gradskog dijela općine. Trenutno ONL čine: NK Kralupi, NK Porječani, NK Omladinac, FK Liješeva, OFK Dijamant, NK Moštre, NK Bratstvo, FK Monjare, NK Ljiljan.

U finansijskom smislu jedno kolo ovog takmičenja košta 460KM ili 115KM po utakmici. Klubovi plaćaju kotizaciju od 100KM što podrazumijeva članarinu, registraciju igrača i popratne troškove. Treba znati i to da nositeljice izvršne vlasti nikad ne uplate puni odobreni iznos jer se razlika “preusmjeri” u neke druge budžetske međuprostore trezorskog poslovanja.

U konačnici to je nogometna liga i takmičenje koje je svrha samo sebi. Takmičenje iz kojeg se ne može ispasti i iz kojeg u veći rang možeš kad god hoćeš bez obzira na kojem si mjestu na tabeli, dovoljno je samo da imaš novac da uplatiš kotizaciju za takmičenje u višem rangu. ONL je već u svojoj prvoj godini osnivanja postao politička priča u Visokom gdje je sport grubo zloupotrebljen u predizborne svrhe uz pomoć smutljivaca koji se nažalost i danas vrte oko tih sportskih klubova i sebe preambiciozno nazivaju sportskim radnicima. Treba znati i to da za sve godine postojanja ove lige iz iste nikad nije izrastao niti jedan igrač i pojedinac koji je po bilo čemu značajan u nogometu.

Komentari

komentara