ZDKPrivredaZavršeni protesti rudara, dogovorena isplata zaostalih plata

Završeni protesti rudara, dogovorena isplata zaostalih plata

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima rudara da su dogovorili da će u narednoj sedmici nastojati isplatiti zaostale januarske i februarske plate u RMU Zenica, za šta su osigurana sredstva.

Dodao je da je zajednički konstatovano da proizvodnja u tom rudniku u prethodnom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou i da će o budućnosti RMU Zenica uskoro odlučiti stručni tim.

Lakić je rekao da u narednom periodu moraju zajednički raditi na rješavanju nagomilanih problema kako bi rudnike doveli u optimalan nivo, da se ne bi našli u situaciji da ugalj kupujemo od drugih rudnika ili još gore da uvozimo električnu energiju.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić izrazio je očekivanje da će dogovor biti realizovan i u narednoj sedmici plate isplaćene.

Insistirao je da u narednih 15 dana treba biti donesena odluka o statusu RMK Zenica koja mora garantovati zbrinjavanje radnika u skladu sa zakonom.

Oko tri stotine rudara koji su se danas okupili na mirnim protestima ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu razišli su se nakon što su im preneseni rezultati pregovora.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE