NaslovnicaPreporukaLikeZavršena najv...

Završena najviša stambena zgrada u EU, Benidormov adut za titulu „mediteranskog Miamia“

Poslije 17 godina izgradnje, neboder „Intempo“ u španskom ljetovalištu Benidorm konačno je završen. Sa 187 metara najviša je stambena zgrada u Evropskoj uniji, a njegove kule bliznakinje mogu da se pohvale i najbržim liftom u Španiji, koji se kreće brzinom od 4,2 metra u sekundi i do najvišeg sprata stiže za 52 sekunde.

Neboderi u španskom odmaralištu Costa Blanca mogu da se nadmeću sa Manhattnom ili Hong Kongom, sa 80 blokova višim od 25 spratova, ali „Intempovih“ 47 spratova ostavlja sve u sjenci.

Kule „Intempo“ su na vrhu povezane konstrukcijom u obliku dijamanta, gdje je cijena apartmana u penthausu oko dva miliona eura. Inače, početna cijena za stan u ovoj zgradi je 257.000 eura.

Odmarališta poput Benidorma podnijela su najveći teret drastičnog pada inostranih posjetilaca tokom pandemije koronavirusa. Ipak, 100 od 256 stanova u „Intempi“ je unaprijed prodano – oko 60 posto Špancima, a ostatak Rusima, Skandinavcima, Njemcima i Belgijancima.

„Intempo“ je promijenio više vlasnika, a trenutni vlasnik fond SVP Global, platio je 60 miliona eura za preuzimanje dugova zgrade od banke „Sareba“. Inače odmaralište Benidorm inspirisao je crtača Betmena da radnju najnovijeg stripa smjesti upravo tu.

Nagrađivani španski grafičar Paco Roca rekao je da ga je izabrao jer, sa svim neboderima, izgleda kao „negdje između Las Vegasa i Gothama“.

federalna.ba/TheGuardian/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.