BiHPolitikaZavršena kampanja: Ko će od 30.000 kandidata ući u vijeća, a ko...

Završena kampanja: Ko će od 30.000 kandidata ući u vijeća, a ko biti načelnik i gradonačelnik

Završena je još jedna predizborna kampanja u Bosni i Hercegovini.

Kandidati za vijećnike, odbornike, načelnike i gradonačelnike neumorni su bili mjesec dana na terenu. Od zatrpanih poštanskih sandučića, razgovora na ulici sa građanima do postavljanja plakata na bandere, drveća, kante za smeće…

Više od 30.000 kandidata prijavilo se za ove pozicije. U nedjelju navečer saznat će se prvi rezultati ko je osvojio vijećnićke i odborničke mandate u 141 općinskom i gradskom vijeću i skupštinama opština, te  ko se od njih izborio za pozicije 131 načelnička i 10 gradonačelnika.

Za pozicije načelnika i gradonačelnika prijavilo se čak 38 nezavisnih kandidata.

Sarajevsku općinu Stari Grad prema svim pokazateljima vodit će i u naredne četiri godine Ibrahim Hadžibajrić, dok bi Centar i Novi Grad trebali preuzeti kandidati Demokratske fronte Samer Rešidat i Goran Kovačević.

U Ilijašu nezavisni kandidat Enes Durak ima najviše šanse da bude načelnik, kao i Nedžad Koldžo (SDA) u Novom Sarajevu, te njegov stranački kolega Senaid Memić na Ilidži.

Ako SDA, kako je to i sam najavio nezavisni kandidat za načelnika u Zenici Fuad Kasumović, ne posegne za malverzacijama i krađama glasova, on bi trebao izboriti pobjedu jer najbolje stoji na terenu i uživa ugled među građanima „grada čelika“.

Pobjeda je sasvim izvjesna za još jednu nezavisnu kandidatkinju, Amru Babić u Visokom koja se već dokazala kao uspješna načelnica u svojoj općini.

U Tuzli je neizvjesno, jer podjednake šanse imaju kandidat SDP Jasmin Imamović i DF Alen Gadžo.

U Kalesiji se vodi mrtva utrka između kandidata SDP Muhameda Osmanovića i nezavisnog kandidata Seada Džafića.

U Jablanici bi načelnik mogao biti ili iz SDP ili SDA, jer se također kao i u Kalesiji vodi mrtva utrka između Damira Šabanovića i Salema Dedića.

Neizvjesno je i u Maglaju – Muhamed Osmić (SDA) ili Mirsad Mahmutagić (SDP) bit će načelnik ove općine.

Kandidat SDP u Bihaću Hajrudin Havić najverovatnije novi je gradonačelnik grada na Uni, u Cazinu to je Almin Handanagić (SDA-SBB), a u Bužimu DF-ov kandidat Hilmija Nanić.

Nezavisni kandidat Muhamed Ramović i naredne četiri godine bit će načelnik Goražda, u Travniku Admir Hadžiemrić (SDA-SBB), a u Donjem Vakufu Senad Balihodžić iz DF.

Stolac, Srebrenica, Banja Luka…

Stolac i Srebrenica ove su godine gradovi u kojima se doslovno bori za državu Bosnu i Hercegovinu. Žestoka utrka je između kandidata svih probosanskih stranaka Salmira Kaplana koji bi nakon 26 godina vladavine od HDZ BiH mogao preuzeti Stolac.

Također, sa ogromnim problemima i malverzacijama na terenu susreće se i Ćamil Duraković koji ima velike šanse i pored svega da nastavi obavljati mandat načelnika.

Kandidat Saveza za promjene Dragan Čavić ili SNSD-ov Igor Radojičić, ukrstili su koplja te je potpuno neizvjesno ko će od njih dvojice biti novi gradonačelnik Banja Luke. Izgubi li Milorad Dodik ovaj grad bit će to početak kraja njegove političke karijere, ali i urušavanje stranke.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE