ZDKPolitikaZavršena izrada Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini...

Završena izrada Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija

Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona pripremila je prijedlog teksta Nacrta Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija te dostavila tekst ovom ministarstvu radi daljnjeg postupanja odnosno upućivanja na mišljenje nadležnih organa, kao i Saveza općina i gradova ZDK-a, budući da će se zakon primjenjivati i na nivou gradova i općina.

 

– Ministarstvo za pravosuđe i upravu ovim izražava apsolutnu spremnost da u okviru svoje nadležnosti učestvuje i kreira sve zakonske i podzakonske pretpostavke kako bi se stekli uslovi da se borbi protiv korupcije, kao najvažnijem prioritetu ove Vlade, daju potrebni pravni i drugi alati radi što efikasnijeg rada – rekao je ministar za pravosuđe i upravu Nebojša Nikolić.

 

Budući da se odredbama predloženog Nacrta Zakona predlažu rješenja kojima se Ured za borbu protiv korupcije ZDK-a označava kao organ nadležan za njegovo provođenje, a između ostalog nadležan je i za pokretanje prekršajnog postupka u slučaju povreda njegovih odredaba, pristupilo se i izmjeni Uredbe o formiranju Ureda za borbu protiv korupcije kako bi se ovom organu dao status pravnog lica čime bi se otklonile smetnje u primjeni navedenog zakona, kao i pokrenuli procesi kadrovskog jačanja Ureda s ciljem njegove potpune aktivacije i implementacije kako ovog zakona, tako i svih budućih antikoruptivnih propisa koje donose Vlada odnosno Skupština ZDK-a.

 

Premijer Nezir Pivić rekao je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade ZDK-a te da bi se Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija po pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih organa trebao naći na dnevnom redu Vlade.

 

– Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija prvi je iz seta antikoruptivnih zakona koje namjeravamo donijeti, a radit ćemo i na drugim važnim pitanjima koja se odnose na borbu protiv korupcije. Pored stvaranja institucionalnog okvira, naš Ured za borbu protiv korupcije intenzivno radi na elektronskim registarima imenovanih i zaposlenih u kantonalnim organima. To govori da smo odlučni da se suprotstavimo svim oblicima korupcije i na taj način želimo da vratimo povjerenje građana u institucije – rekao je premijer Pivić.

 

Press služba ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE