NaslovnicaLokalne TemeZavršena impl...

Završena implementacija projekta „Odgovor mladih“

Na svečanosti održanoj 30. augusta 2022. godine u prostorijama Razvojnog centra Fondacije Muharem Berbić, održana je posljednja aktivnost projekta „Odgovor mladih“ koji je u potpunosti podržan i implementira se u sklopu projekta „Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo (EMBRACE)“, koji finasira Vlada Kraljevine Norveške, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Završna aktivnost je bila prilika da se predstave postignuti rezultati, provedene aktivnosti projekta, ali i da se još jednom naglasi važnost i uloga omladinskog aktivizma za unapređenje lokalne zajednice.

Bosna i Hercegovina je jedna od vodećih zemalja u svijetu po broju mladih koji žele da napuste našu zemlju. Zbog toga je jako važno da se mladi uključe u sve aspekte procesa donošenja odluka kako bi se kreiralo okruženje koje će podsticati mlade na obrazovanje, rad, ali i aktivan angažman na rješavanju problema.

Kroz svoju implementaciju projekat „Odgovor mladih“ je uključio preko 300 mladih koji su dobili priliku da organizuju različite aktivnosti unutar svoje lokalne zajednice, s ciljem da se ponude rješeja za konkretne probleme sa kojima se mladi suočavaju.

„Kao mala lokalna zajednica, Visoko ima savršen strateški položaj i idealno je mjesto za život. Međutim, mladi odlaze iz naše lokalne zajednice zbog nagomilani problema i brojnih izazova sa kojima se suočavaju. Ovaj projekat je posebno važan jer je mladim ljudima ponudio platformu putem koje mogu da ukažu na te probleme, ali i ponude konkretna rješenja za iste“ – rekao je Belmin Debelac, direktor Udruženja „Mladi Volonteri“ koje je implementovalo projekat.

Sam projekat je realizovan uz pomoć devet partnerskih organizacija, a jedna od tih organizacija je bila i Fondacija Muharem Berbić.

„Projekat nam je posebno važan jer je dao materijalne resusre putem kojih smo mogli da organizujemo aktivnosti, okrugle stolove, volonaterske akcije, ali i edukacije sa mladim ljudima koji dolaze iz Visokog. Posebno važan segment projekta je bila edukacija putem koje smo stekli brojna znanja iz oblasti aktivizma i volonterizma, nadležnosti nivoa vlasti, a sve sa ciljem pravilnog pristupanja i slanja incijativa na pravu adrese. Duboko vjerujem da je ovaj projekat došao u pravo vrijeme, obzirom da su pred nama izbori, te da će mladi znati donijeti odluku za koga da glasaju kako bi nagradili one koji su se borili za razvoj lokalne zajednice, te kaznili one koji su prespavali prethodne četiri godine“, istakla je Nejra Ohran koordinatorica Fondacije Muharem Berbić i učesnica projekta.

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

 

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.