BiHPolitikaZavršen sastanak oko izbora u Mostaru: Ima optimizma, ali dogovora nema

Završen sastanak oko izbora u Mostaru: Ima optimizma, ali dogovora nema

Delegacije Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Hrvatske demokraske zajednice večeras su održale sastanak sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH kako bi pokušali riješiti pitanje održavanja izbora u Mostaru.

Kako je potvrđeno, sastanak je bio konstruktivan – ima optimizma, ali dogovora nema.

2. oktobar

Delegacije su predvodili predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB Fahrudin Radončić i HDZ-a BiH Dragan Čović, a sastanku su prisustvovali i čelnici mostarskih ogranaka ovih stranaka Damir Džeba i Salem Marić, gradonačelnik Ljubo Bešlić, te predstavnik Ambasade Velike Britanije u BiH Kristina Meknil. Sastanku prisustvuju i Borjana Krišto, Damir Arnaut, Edin Mušić i Šefik Džaferović.

“Temeljito smo od opredjeljenja da izbori budu 2.oktobra. To je opredjeljenje. Još jednom smo večeras raspravili sve ideje i prijedloge, uz razloge koje postoje, koje se mogu prevazići. Uvjerenja sam da se mogu napraviti do lokalnih izbora, i moraju se napraviti u ovoj godini. Ne smijem govoriti, preoptimističan sam. Sa svoje strane ću učiniti sve da se niko ne osjeća ugroženim u Mostaru. Mi smo bili garanti da ono što se donese – HDZ će provoditi. Komunicirat ćemo u narednom periodu”, kazao je Čović nakon sastanka.

Fahrudin Radončić iz predsjednik SBB-a kaže: “SDA i SBB su imali stav, HDZ nije mogao pristati na to. Pokušat ćemo da u narednom periodu dođemo do rezultata”.

Izetbegović s druge strane kaže da su SDA i HDZ su bili blizu rješenja još prošle zime.

“Došlo je do depresivnog razlaza i vakuuma. Dobro nam je došlo što su Ambasada SAD i Velike Britanije došle da nam pomognu, kako bi približili stavove. SBB je od pomoći, a ovih dana treba intenzivno tragati za rješenjem”, kazao je Izetbegović.

Čelnici SDA koji su prisustvovali sastanku nastavit će sa razgovorima unutar večeras, potvrdio je Izetbegović.

Rokovi

“Trebamo naći srednje rješenje koje je prihvatljivo za sve. Hoćemo politički dogovor, koji će riješiti i frustracije Bošnjaka – kojima se vlada u Mostaru. Pred prijateljima trebamo imati dogovor, koji ćemo svi potpisati”, tvrdi.

“Velika Britanija i SAD nas obavezuju da približimo stavove. Kompromis je bio na dohvat ruke. Nemamo rokove, a ako ne napravimo nešto u narednih 10 dana – teško da će se nešto uraditi”, kazao je Izetbgović na koncu, piše N1.

Mostar osam godina nije imao izbore zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da se izmijene izborna pravila za Mostar. Političke stranke u Mostaru već godinama ne mogu da dođu do dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar, koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE