NaslovnicaLokalne TemeZavičajni muz...

Zavičajni muzej Visoko učestvovao na konferenciji u Varešu

U Varešu je u utorak, 25.10.2022. godine održana konferenciju pod nazivom “Revitalizacija grada Bobovca u kontekstu iskustava lokalnih zajednica u upravljanju kulturnom baštinom”, koju su organizirali JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš i Općina Vareš uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Zenica.

Opći cilj konferencije je bio podići svijest, razmijeniti najbolje prakse i osigurati podršku institucija i civilnog društva u prepoznavanju odgovarajućeg pristupa revitalizaciji kraljevskog grada Bobovca, te istovremeno promovirati bogato, raznoliko i kohezivno kulturno naslijeđe Vareša i Bosne i Hercegovine.

U sklopu prenošenja iskustava lokalnih zajednica u upravljanju i revitalizaciji spomeničkih cjelina, Zavičajni muzej Visoko učestvovao je kroz prezentaciju arheoloških i konzervatorsko-restauratorskih radova na lokalitetima Stari grad Visoki i Mili koju je u ime Muzeja svim prisutnima predstavio arheolog Tarik Silajdžić.

Različite primjere o očuvanju kulturno-istorijskih spomenika i njihovoj zaštiti govorili su također gosti iz Jajca (Dragan Glavaš) te Tešnja (Jasmin Mandžukić).

Na kraju konferencije razmijenjena su iskustva i odgovoreno na nekoliko pitanja koja će pomoći u rješavanju nedoumica oko pravnih i zakonskih rješenja.

Visoko.co.ba/Zavičajni muzej Visoko

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.