Zavičajni muzej Visoko: Početak digitalizacije muzejske građe …

Zadovoljstvo nam je najaviti početak realizacije projekta digitalizacije muzejske građe iz fundusa „Zavičajnog muzeja“ Visoko: Zaostavština Marice Vojnović, Visočanke (1892–1982).

Riječ je o predmetima iz zaostavštine koji su raspoređeni na nekoliko muzejskih zbirki, umjetničku i etnografsku zbirku, i starim fotografijama iz Kolekcije fotografija Marice Vojnović.

Svi predmeti i fotografije će se digitalizirati na web platformu „eMuzej“ koju Zavičajni muzej Visoko po prvi puta sa saradnicima pokreće i koja će nuditi pregled digitalnih zbirki.

Svrha digitalizacije jeste u službi zaštite muzejskih predmeta i u službi krajnjih korisnika muzeja, koji će moći pretraživati muzejske predmete u digitalnom obliku i saznati sve što ih interesuje o njima.

Također, ovim putem istakla bi se i uloga legata u formiranju muzejskih zbirki i kolekcija. Značaj i vrijednost digitalizacije muzejske građe prepoznali su i podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i Balkanska mreža muzeja kroz dva projekta:

a) „Portret Dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982) – digitalizacija muzejske kolekcije fotografija u službi sjećanja pojedinaca i zajednice“, podržanog od NVO Balkan Museum Network Balkan Museum Network /Balkanske mreže muzeja putem transfera „Small grants“ 2021. i

b) „Zaostavština Marice Vojnović, Visočanke (1892–1982): digitalizacija muzejske građe u službi kolektivne memorije kulturnog identiteta naroda Bosne i Hercegovine kroz prizmu rekonstrukcije porodičnih i prijateljskih veza, javnih kulturnih zbivanja i običaja, društvene uloge pojedinca u saradnji i umrežavanju kulturno-umjetničkih društava s kraja 19. i 20. stoljeća“, podržanog od Federalno ministarstvo kulture i sporta putem transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH – projekti kulture od internacionalnog značaja za BiH i u FBiH 2021.„Zavičajni muzej“ Visoko po prvi puta ima priliku da digitalizira građu iz vlastitog fundusa u svrhu zaštite muzejske građe, njenog prezentiranja i da je učini pristupačnom virtuelnim posjetiocima muzeja.

Prema tome, ovim projektom Zavičajni muzej će napraviti iskorak u tokovima savremene muzejske djelatnosti i na taj način omogućiti pristupačnost muzejskim predmetim bez barijera: slobodan „online“ pristup.

Učesnici projekata su volonteri, studenti Sarajevskog Univerziteta i BURCH Univerziteta u Sarajevu, uposlenici „Zavičajnog muzeja“ Visoko i Muzeja grada Zenice.

Saradničke institucije projekta su Muzej grada Zenice / Zenica City Museum , Muzej Sarajeva i Muzej Hercegovine Trebinje . Stručni saradnici na projektu digitalizacije su Lejla Agić (Muzej grada Zenica)/ Altaira Ali, Alma Leka (Muzej Sarajeva), Behudin Alimanović, Ahmed Suljić, Esmeralda Kaplan i Djenana Omeragic Ganic.Učesnici volonteri-studenti: Nermana Arnautović, Filozofski fakultet Sarajevo, Nadza Ganić, Arhitektonski fakultet Sarajevo, Dzeneta Lepic, Filozofski fakultet Sarajevo, Elma Numanagić, Pedagoška akademija Sarajevo, i Semina Bulić, International Burch University, Sarajevo.

Autor i voditelj projekta: Habiba Efendira-Čehić.

Radujemo se budućem druženju, timskom radu, projektnim aktivnostima i ostvarenju prve digitalne zbirke Zavičajnog muzeja u Visokom.

Više o projektima i projektnim aktivnostima: https://www.zavicajnimuzej.com/zavicajni-muzej-visoko…/

Zavičajni muzej Visoko – FB Page