Zavičajni muzej Visoko odaje počast Pavi Anđeliću

Izložba ”U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić” bit će otvorena u petak u Zavičajnom muzeju u Visokom čime uposlenici ove institucije odaju počast arheologu i historičaru koji je pomogao muzej u prvim godinama njegovog postojanja.

Najznačajnija arheološka nalazišta koja je Anđelić istraživao u Visokom su krunidbena i grobna crkva bosanskih vladara u Milima i starom gradu Visoki.

– Za arheološka istraživanja u Milima važno je istaći da su proizišla iz Anđelićeve analize brokatnog plašta pronađenog prilikom arheoloških istraživanja 1909. godine – kazali su Feni iz JU ”Zavičajni muzej” Visoko.

Navode da je taj plašt bio pohranjen u Zemaljskom muzeju BiH 40 godina. Tek dolaskom Anđelića u muzej i analizom tog plašta došlo se do zaključka da je pripadao kralju Tvrtku I sahranjenom u crkvi sv. Nikole u Milima.

– Upravo iz tog razloga poduzeta su arheološka istraživanja 1967. godine i u periodu od 1976. do 1978. godine. Na svim arheološkim istraživanjima učestvovali su i tadašnji uposlenici Zavičajnog muzeja Visoko. Stručni saradnici učestvovali su i na sistematskom arheološkom iskopavanju Bobovca, kojim je rukovodio Anđelić. Dio arheološkog materijala s Bobovca čuva se u muzeju – navode iz Zavičajnog muzeja.

Odabrani arheološki materijal, popratne fotografije i novinski članci u vezi s arheološkim istraživanjima Bobovca, starog grada Visoki i Mila bit će postavljeni na izložbi.

Pavao Anđelić rođen je 29. februara 1920. godine u Konjicu. Po završetku Franjevačke gimnazije u Visokom, studirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Nakon stečene diplome vratio se u rodni kraj gdje je obavljao funkciju sudije u Sreskom sudu u Konjicu. Dok je još bio sreski sudija Anđelić je bio član KUD ”Neretva” pri kojem je pohađao Sekciju za historiju.

Ljubav prema prošlosti navodi Anđelića da dođe u Sarajevo, prvo u Zavod za zaštitu spomenika kulture NR BiH, a zatim u Zemaljski muzej BiH gdje je izgradio karijeru arheologa srednjeg vijeka. Anđelić je insistirao na interdisciplinarnom pristupu pri rješavanju određene problematike, što je i primjenjivao u svom radu. Kao rezultat tog pristupa nizala su se priznanja za njegov naučno-istraživački rad. Ta će priznanja publika imati priliku vidjeti na priređenoj izložbi, koja će biti otvorena u okviru obilježavanja 65 godina postojanja JU ”Zavičajni muzej” Visoko, godišnjice koja se obilježava tokom cijele godine.

Izložba će biti postavljena do 4. juna.

Fena/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.